Användare berättar

Control-IQ-teknologi har gjort det lättare för Frida att ta över sin diabetesbehandling själv

Januari 2021

-Jag är en 16-årig tjej från Alingsås och har haft typ-1 diabetes i snart åtta år. Jag gillar att träna och vara aktiv. På sommaren blir det löpning, orientering och vattenskidor. Vattenskidklubben ligger bara några km från där vi bor så det blir mycket tid där. På vintern övergår träningen till längdskidåkning i Hestra IF’s regi. Under hela året åker jag på regelbundna hoppträningar med min häst Calamity Jane.

– När jag som nio-åring fick diabetes behandlades jag det första halvåret med insulinpenna och stick i fingret. Sedan fick jag äntligen insulinpump och så småningom även CGM.

Mamma Mariette berättar:
– Under dessa 7 år är det så mycket vi varit med om. I början valde Frida till och med bort att äta ett äpple för att slippa ta sprutan och det gjorde så ont att se. Det var ett lyft att få insulinpump men sen fick familjen verkligen kämpa för att få CGM. Det var en tuff resa.

– Men nu är det så lyxigt. Allt har bara blivit bättre och bättre. Nu använder Frida insulinpumpen Tandem t:slim X2™ och Dexcom G6. Uppdateringarna med Basal-IQ™-teknologi och nu senast Control-IQ™-teknologi har gjort att pumpen sköter sig mer och mer själv.

Frida berättar:
– Jag har haft Control-IQ-teknologi sedan september 2020 och det har varit väldigt bra.

Fridas mamma flikar in:
– Det har varit helt suveränt. Det gick fort att lära sig och pumpen är väldigt självinstruerande. Det gäller att man räknar kolhydrater, då fungerar det som bäst.

Inneburit en jätteskillnad för hela familjen

Mamma Mariette fortsätter:
– Nätterna säger jag bara, det är sådan skillnad! Det beror lite på hur Fridas blodsocker ligger när hon går och lägger sig men det är bara enstaka gånger vi får gå upp och ge extra socker om Frida har tränat mycket eller slarvat med kvällsmaten. Tack vare sömnprofilen ligger hennes blodsocker stabilt och från midnatt till morgon ligger det nu på 99% inom målområdet. Det är jättebra!

– Control-IQ-teknologin har gjort det lättare för Frida att ta över sin diabetesbehandling själv, hon vill ju ta eget ansvar och att vi föräldrar bara finns i bakgrunden och stöttar. Man måste låta barnen bli självständiga.

– Allt är positivt faktiskt. Och när det har varit frågor så har Rubin Medical varit väldigt hjälpsamma med support och snabba leveranser.

– Andra bra saker att nämna är att Dexcom G6 har blivit mycket mindre och att man slipper kalibrera. Den är enklare att sätta på och håller i tio dagar. Det är toppen! Och pumpen är lätt att arbeta med, den är smidig och enkel och har touch screen. Färgområdena, pilarna och varningarna är också väldigt tydliga.

-Det enda vi inte är helt överens med är träningsinställningen. Den verkar vara anpassad för enklare träning. När man kör rätt så hård träning få man själv gå in och reglera i doseringen.

Aktivitetslägret Sockertoppen har gett nya vänner

När Frida var tio år såg hennes mamma en annons för Sockertoppens aktivitetsläger för barn med diabetes och anmälde Frida direkt. Sedan dess har Frida varit med på flera av Sockertoppens läger och aktiviteter.

– På Sockertoppens läger händer alltid roliga saker, berättar Frida. Vi får prova på olika aktiviteter som till exempel rullskidor och det anordnas små tävlingar och utmaningar som är väldigt kul. Det är också roligt att träffa andra i samma situation. Jag har fått flera nära vänner genom lägret. Jag har fått kompisar runt om i Sverige och vi har bland annat varit på Diabetesgalan tillsammans.

Eldsjälen i Sockertoppen är skidåkaren Robin Bryntesson, som själv har typ-1 diabetes. Efter en framgångsrik skidkarriär startade han aktivitetslägret 2011 och sedan dess har det vuxit och blir mer populärt för varje år.

Fridas mamma:
– Frida hoppas kunna vara med på sommarens läger. Det är så populärt att det är lottning som avgör vem som kommer med. Men i sommar ska Frida i alla fall cykla Halvvättern med Sockertoppen IF. Det blir kul.

Viktigt med förebilder och gemenskap

– Robin är verkligen en förebild för Frida på många sätt. Även de andra ledarna är toppenbra. Nu har Fridas pappa Niclas också engagerat sig och är ledare för de lite yngre barnen.

– En annan kul grej är att Sockertoppens klädkollektion verkligen sticker ut. När man är ute och tränar eller är på tävlingar så känner man igen andra ”sockertoppare” och det skapar en sådan fin gemenskap.

Läs mer om Sockertoppen här.
Läs mer om Halvvättern med Sockertoppens IF här.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabetshjälpmedel och typ 1 diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.
Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.

Control-IQ™-teknologi har gett Hugo mer frihet och föräldrarna bättre nattsömn

Januari 2021

Hugo är åtta år och går i andra klass. Han gillar att vara hemma och pyssla och att vara utomhus.
– Jag tycker om att gå i skogen och att åka skidor på vintern. På sommaren gillar jag att odla och fixa i trädgården. Det är kul att spela innebandy och fotboll, och att gå i skolan är också kul.

Hugo har haft typ 1-diabetes i två år och åren med diabetes tycker han har fungerat bra. De första veckorna fick Hugo behandling med insulinpenna, och Libre för att mäta blodsockret. Det var svårt att dosera rätt i början för Hugo hade egen insulinproduktion kvar och behövde tillföra ganska lite insulin. Det minsta de kunde ge med pennan var en halv enhet så ibland blev det för mycket och ibland för lite.

Mamma Helena:
– Det var inte helt optimalt. Så efter ett par veckor fick Hugo istället Dexcom G6 och en lite enklare pump men som kan ge väldigt små doser, och det fungerade bättre. Och för cirka ett år sedan bytte vi till Tandem t:slim X2™ insulinpump med Basal-IQ™-teknologi.
– Det är en mer avancerad pump och man kan göra mycket mer med den. Det var positivt, men det tog ett par veckor för att anpassa och justera basalen och få till rätt inställningar. Men när väl allt fungerade som det skulle så var det otroligt skönt!

Störst skillnad på natten
I höstas fick Hugo uppdateringen med Control-IQ-teknologi. Hugo berättar:
– Nu kan pumpen gasa och det tycker jag är bra.
Mamma Helena håller med:
– Ja, det är bra för att det är mindre jobb med pumpen nu, vi behöver inte gå in och göra korrigeringar lika ofta. Vi kan släppa lite mer, både på dagen och på natten. Den största skillnaden är nog på natten, pumpen hjälper till att parera både upp och ner. Hugo har ofta höga värden på natten och nu behöver vi inte stiga upp och ge honom korrigeringar. Förr korrigerade vi i princip varje natt, nu är det mycket mindre jobb. Det är väldigt positivt för oss föräldrar. Vi får mer återhämtningstid och mer energi på dagarna.

– För Hugos del har det inneburit mer frihet. Han kan vara ute och röra sig mer fritt nu och vi kan släppa kontrollen. Inte helt så klart, men mer än tidigare. Följarfunktionen är också jättemycket värt när man har barn med diabetes.
– Hugo ligger ungefär lika bra inom målområdet som innan men med mycket mindre arbetsinsats. Basal-IQ stängde av när blodsockret blev lågt men Control-IQ börjar bromsa in redan innan så det blir mycket mjukare svängningar. Vi har dock haft lite svårigheter med Dexcom G6 som handlar om att Hugo är ganska liten och nätt och inte har så mycket underhudsfett att sätta den i, men nu har vi kommit på hur vi ska sätta den för att få rätt värden. Det är ju så himla skönt att inte behöva sticka så mycket i fingret!
– Diabetes är så otroligt individuellt så en önskning för framtiden är att kunna individanpassa ännu mer. Men på det stora hela är vi jättenöjda med både Control- IQ-teknologin och G6:an!

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabetshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.
Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.

Control-IQ™-teknologi underlättar Isaks vardag

December 2020

Isak, 13 år, är en av de första i Sverige som uppdaterade sin Tandem t:slim X2™ insulinpump med Control-IQ™-teknologi. När han har använt den nya tekniken i knappt tre månader ringer vi upp honom för att höra hur det går.

Isak, som beskriver sig själv som en sportig och aktiv kille berättar:
– Det blir inte så mycket stillasittande för mig, jag spelar hockey och hänger mycket med kompisar. Nu funkar det ännu bättre under träningen och jag får inte lågt blodsocker lika ofta längre. Pumpen tar hänsyn till att jag tränar och det blir ett mycket jämnare blodsocker. Det gäller bara att komma ihåg att aktivera träningsprofilen. Nya Dexcom (G6 CGM) är också smidigare att ha på mig när jag tränar. Jag tycker att det fungerar väldigt bra.

Isaks föräldrar är också nöjda med den nya uppdateringen. Både Isaks mamma och pappa har följarfunktion och följer Isaks värden i sina mobiler. Isaks pappa Stefan, som även han har typ 1-diabetes, berättar:
– Det har blivit mycket lugnare, framför allt på nätterna. Vi känner att vi kan släppa det mesta nu eftersom vi inte ska gå in och justera ett högt blodsocker med egna doser. Man ska ju faktiskt låta pumpen göra sitt jobb. Det kommer toppar och dalar, så är det att ha diabetes. Men pumpen tar hand om det.
– Sen kan man ju aldrig slappna av helt. Man måste så klart alltid ha lite koll.

Lätt att lära sig
Isak tycker att det har varit lätt att lära sig använda den nya Control-IQ-teknologin:
– Det gick snabbt att komma igång, det var inte speciellt svårt.

Pappa Stefan håller med:
– Kursen man kör på nätet funkar jättebra. Utbildningen är lätt att förstå, man gör ett test och får sitt certifikat. Om man har någon fråga kan man prova att testa lite själv och i dialog med antingen Rubin Medical eller sin diabetesläkare så löser man det mesta. Rubin Medical har varit jättebra och att ringa supporten funkar hur bra som helst.

Control-IQ-teknologin får bara ros
Isaks pappa använder också Tandem t:slim X2 insulinpump fast med Basal-IQ™-teknologi.
– Jag har haft typ 1-diabetes ett bra tag nu och för mig fungerar det jättebra med Basal-IQ-teknologin. Men jag tycker Control-IQ-teknologin är ännu bättre och hoppas själv kunna uppdatera till Control-IQ lite längre fram i tiden. Det är spännande att använda ny teknik, speciellt när det går bra och inte är en massa strul. Men jag tycker att barnen kan få den nya tekniken först.

Både Isak och jag är väldigt nöjda med Tandem t:slim X2 insulinpump överlag, det är en
användarvänlig pump, liten och smidig och batteriet håller länge. Det är verkligen en bra
pump, men allt kan ju inte vara perfekt.

– Om jag fick önska något så skulle jag vilja ha möjligheten att justera vissa fasta
parametrar i Control-IQ-teknologin. Diabetes är så otroligt individuellt, allas diabetes är
olika. Jag tycker också det hade varit bra om man kunde sätta dit ett enkelt clips på
baksidan av pumpen så att man inte behöver använda skalet för att fästa pumpen i
livrem eller i byxlinning. En längre slang till reservoaren hade också varit toppen. När slangen är kort kan det ibland vara svårt att ha pumpen i en ficka till exempel.

– Men det är absolut inga stora saker, vi är väldigt nöjda med Tandem t:slim X2 insulinpump.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabetshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.
Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.

Läs mamma Cecilias berättelse här nedanför om hur det var när Isak fick Basal-IQ-teknologin för ett år sedan.

 

Basal-IQ hjälper Cecilia sova gott om nätterna

April 2020

Till skillnad från många 13-åringar har Isak Hultengren i Kungsbacka inte fastnat för något stillasittande datorspelande. Vid sidan om skolan är det istället idrottande som gäller, och att Isak lever med diabetes typ 1 är inget som hindrar honom från att spela både fotboll, ishockey och golf.

Isaks mamma Cecilia berättar om resan från det omvälvande beskedet att hennes son hade diabetes, till en vardag där han med sin erfarenhet och ny teknik kan sköta det mesta själv. Insulinpumpen Tandem t:slim X2 med Basal-IQ har varit ett stort steg framåt.

Pappa med diabetes typ 1
– Det var i april 2013, strax innan Isak skulle fylla sex, som vi fick veta att han hade diabetes typ 1. Ett sådant besked är tungt för alla föräldrar, och att jag och Isaks pappa precis separerat gjorde inte saken lättare.

I Sverige upptäcks årligen diabetes typ 1 hos ca 900 barn och ungdomar under 18 år. Förr talade man om barndiabetes, men det handlar om samma sjukdom som man kan få som vuxen. Forskningen har kunnat konstatera en viss ärftlighet, och i Isaks fall har även hans pappa diabetes typ 1.

– När någon i familjen redan lever med sjukdomen vet man en del om vad som krävs för att få vardagen att fungera. Men det är mycket som är annorlunda när det handlar om barn. En sexåring kan inte förväntas byta infusionsset eller räkna kolhydrater och insulindoser, så ansvaret ligger helt hos de vuxna. För egen del hade jag inte heller varit så inblandad i min exmans diabetes, så jag hade mycket att lära.

Tur i oturen
Livet blev rörigt under en lång period efter diabetesbeskedet. Förutom att Isak själv skulle vänja sig vid sprutor och fingerstick behövde Cecilia och Isaks pappa synka sina vardagsrutiner, och försäkra sig om att Isak alltid fick med sig hela sitt kit av hjälpmedel och reserver.

Cecilia hade också träffat en ny man, och även han skulle behöva sätta sig in i en massa nytt. Han utvecklade ett stort engagemang och intresse i Isaks diabetes och Cecilia kände att hon fick det stöd som hon behövde. Även på förskolan skulle saker och ting komma att ordna upp sig på ett oväntat bra sätt.

– En av pedagogerna hade en dotter med diabetes typ 1, som dessutom jobbade extra på förskolan och tillsammans tog de hand om Isak på ett fantastiskt sätt. När Isak började skolan fick han en resurs för att hjälpa honom under dagarna, och även hon var en klippa. De här personerna har betytt otroligt mycket för oss när jag ser tillbaka.

Klarar det mesta själv
Till en början gjordes alla Isaks glukosmätningar med fingerstick, vid 8 års ålder fick han en mätare med skanning. Sin första insulinpump fick Isak vid 6 års ålder, men sedan dess har det hunnit ske en hel del utveckling inom området. När Rubin Medical började tillhandahålla Tandem t:slim X2 i Sverige fick Isak en pump som var tekniskt mer avancerad, men också mer lättanvänd.

Sedan en tid tillbaka är Isaks pump även uppdaterad med den nya Basal-IQ-teknologin, som tillsammans med Dexcom G6 kan pausa och återuppta insulintillförseln automatiskt. Cecilia imponerades av smidigheten i Tandem t:slim X2 redan från starten, men det som gjort störst skillnad för henne och familjen är Basal-IQ-teknologin.

– Förut hade jag svårt att få sammanhängande sömn om nätterna. Nu kan jag låta tekniken ta hand om mer av jobbet. Det är fortfarande så att pumpen larmar om nätterna ibland, och det ska den ju göra, men jag får oftare sova oavbrutet och det har inneburit ett lyft för hela min livskvalitet.

– Isak tar också själv hand om mer av allt som följer med hans diabetes. Vi finns där som bollplank när det handlar om hur han ska få ihop behandlingen med träningar och annat. Vi ser också fram emot den nya ”gasa-och-bromsa”-funktionen som ska komma till Tandem-pumpen. Ju smartare diabeteshjälpmedlen blir, desto mer kan Isak fokusera på allt det han vill göra i sitt liv.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabetshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.
Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.

TACK till alla er som gör mitt liv med Diabetes så friktionsfritt det bara kan gå! /Simon

Januari 2021

Gissa om vi blev glada när vi fick det här mailet från en Tandem-användare!

“Hej! Jag har nyss gått från en annan insulinpump till Tandem t:slim X2 med Basal-IQ och Dexcom G6. Måste bara säga att jag ÄLSKAR produkterna. Jag har bara använt systemet i några dagar men är så imponerad av både pump och sensor att jag inte vet vart jag ska ta vägen 🙂 Vilket LYFT! Det märks att systemet är framtaget med största möjliga omtanke och en känsla för detaljer som genomsyrar precis allt.

Hanteringen av CGM-alarm (vibration först, sedan ljud efter x minuter, och automatisk dismiss om t.ex. det höga värdet försvinner) är GULD. Likaså hur man tar bolusdoser (den inbyggda miniräknaren och tydligheten i vad som ska doseras och varför), Basal-IQ (nuff’ said, er algoritm är super), Precisionen på Dexcom-sensorn (utan fingerstick!) och slutligen storleken och designen på både pump, sändare och sensor.

TACK till alla er som gör mitt liv med Diabetes så friktionsfritt det bara kan gå. Var stolta, för det här är produkter av så hög kvalité att änglarna gråter!

/Simon Persson

Anton vill uppdatera bilden av diabetes

Juni 2019

Man räknar med att omkring 500 000 svenskar har diabetes och att 10–15% av dem har det som brukar kallas diabetes typ 1. En av dem är sjuksköterskestudenten Anton Bräutigam från Borlänge och hans engagemang kring sjukdomen går inte att ta miste på.

–Uppmärksamheten kring diabetes har ökat men jag har en känsla av att den allmänna bilden är lite förlegad. Man känner inte till alla de nya behandlingsmöjligheter som har utvecklats under senare år. Personligen är jag väldigt öppen med mina hjälpmedel för att visa min omgivning att man kan leva ett bra liv med diabetes.

Anton, som tidigare jobbat i matbutik, läser andra året på sjuksköterskeprogrammet på Högskolan Dalarna. Intresset för att arbeta inom vården har han haft med sig länge och utöver studierna har han valt att engagera sig fackligt i Vårdförbundet Student, där han i höstas valdes till styrelseledamot. Anton var 18 år när han fick veta att han hade diabetes.

–Det började med att en kompis skämtade om att jag behövde gå på toa stup i kvarten – ”men hallå, är du diabetiker eller?”. När jag hade fått höra det några gånger började jag fundera på om det faktiskt kunde vara så och bokade tid för en undersökning.

Hemmahelgen visade vägen

Till diabetesmottagningen på Alingsås Lasarett kom han på en fredag och det visade sig bli något av tur i oturen.
–Jag fick träffa en jättebra läkare som förklarade allt på ett tydligt men också lugnande sätt. Det skulle inte finnas så mycket personal där under helgen, så vi kom överens om att jag skulle påbörja min behandling hemma för att sedan komma tillbaka på måndagen. Det är väl inte den vanliga rutinen, men i mitt fall fungerade det bra. Det gjorde att jag snabbt landade i en känsla av att det här var något som jag skulle fixa.

Som för så många andra började Antons behandling med insulinpennor och blodsockermätningar med fingerstick. Några år senare fick han sin första insulinpump, en Animas Vibe, och en blodsockermätare med separat avläsare. Det var en lösning som han upplevde både för- och nackdelar med. Under en period valde han att gå tillbaka till insulinpennorna men i längden kändes det ändå tryggare att använda pumpen.

–När det var dags att byta ut min Animas föreslog läkaren först en pump från en annan tillverkare, men min magkänsla sa att Tandem t:slim X2 och Dexcom var det som skulle passa mig bäst. Sköterskan ordnade så att det kom en representant från Rubin Medical och gjorde en ordentlig genomgång av pumpens funktioner och sedan dess har jag varit väldigt nöjd.

En pump för den som är prylkräsen

En av sakerna som Anton uppskattar med Tandem t:slim X2 är den uppdaterbara mjukvaran.
– Jag kan kanske uppfattas som en prylnörd men det handlar snarare om att jag vill ha de senaste hjälpmedlen som ger mig bäst kontroll över min sjukdom. Eftersom Tandem är uppdaterbar behöver inte pumpen börja kännas gammal efter några år. Jag vet att Tandem ligger långt fram i utvecklingen så det blir spännande att se vilka funktioner som släpps framöver. En annan grej som jag gillar är att man laddar pumpen som till exempel en mobil, istället för att byta batterier.
– Om jag hade fått önska något mer skulle jag kanske vilja kunna kombinera t:slim X2 med en långtids-CGM som Eversense XL. Sedan hade det varit bra att kunna koppla ihop pumpen med min smartwatch för mina 25 kilometers cykelturer till högskolan i Falun.

Hur ser då Antons framtidsplaner ut?

– Just nu håller jag och flickvännen på att planera vårt bröllop nästa sommar. Jag ser verkligen fram emot att börja arbeta som sjuksköterska och kanske kommer jag längre fram att ge mig på en specialisering till diabetessjuksköterska. Så klart är det värdefullt att kunna bidra med självupplevda erfarenheter inom vården och jag tänker att varje människa som jag kan hjälpa är något fantastiskt.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabetshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.
Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.

Holly Down – en helt vanlig tjej som råkar ha diabetes

Maj 2019

– När man läser patientberättelser verkar det som att alla har någon spektakulär hobby eller livsstil, så där sticker jag ut lite. Jag är bara en vanlig tjej, med ett vanligt jobb och vanliga intressen, och så råkar jag ha diabetes.

Holly Down jobbar på ett museum i Malmö. Hon är 28 år och har levt med sin diabetes halva livet. Under långa perioder har hon upplevt mycket kring sjukdomen som jobbigt och allt satte igång när hon gick åttonde klass.

–Jag gick till skolsyster för att jag hade börjat känna mig konstant törstig. Hon sa att hon misstänkte att det kunde vara diabetes, så hon skulle ta ett blodprov. Jag visste inte ens vad det är man undersöker med ett sådant blodprov, men tydligen hade jag högt blodsocker och skolsystern tyckte att jag skulle åka till sjukhuset, med en gång.

En omtumlande upplevelse

Misstanken om diabetes visade sig stämma och Holly minns det som både omtumlande och smått overkligt.
– Jag visste knappt vad diabetes var för något och hade inte haft en tanke på att jag skulle kunna få det. Läkaren berättade rakt upp och ner att jag hade diabetes typ 1 och att jag skulle behöva stanna kvar på sjukhuset i några veckor för att lära mig hur jag skulle behöva ta hand om min diabetes under resten av mitt liv. Det var inget roligt besked att få.

Holly blev kvar på sjukhuset i två veckor och en behandling med insulinpennor påbörjades. Hon hade då fortfarande en relativt hög produktion av insulin i kroppen och av sitt diabetes- team fick hon lära sig hur hon skulle ta sina sprutor och mäta blodsockret.

– Jag var den typiska ”duktiga flickan”. Precis som jag var flitig med skolan var jag flitig med att följa ordinationerna från diabetesteamet. Jag var supernoggrann med sprutorna och blodsockertesterna och hur jag skulle äta.

Under gymnasietiden började Holly tröttna på det kit av grejer som hon alltid behövde ha med sig och de fyra sprutorna om dagen gav henne fula blåmärken på magen. Hon ville inte längre vara ”diabetikern” och nu blev det mer av godis och slappande och mindre av den där duktiga flickan.

Från sprutor till insulinpump och CGM

När Holly var 21 fick hon sin första insulinpump, men känslorna var blandade. Samtidigt som hon slapp sprutorna var hon ju tvungen att ha en apparat kopplad till kroppen dygnet runt. Pumpmodellen som hon fick kändes otymplig och dessutom krävdes en separat blodsocker- mätare som innebar ytterligare en pryl att bära med sig. För att hålla koll på sina värden behövde hon göra ett tiotal blodsockermätningar varje dag.

Först i mars 2019 öppnade sig möjligheten för Holly att uppdatera till modernare hjälpmedel som nu hade blivit tillgängliga i Sverige: insulinpumpen Tandem t:slim X2 och CGM-systemet Dexcom. Ett par månader senare upplever hon det som den största förbättringen för henne sedan hon fick sitt diabetesbesked.

– Med en pump som samarbetar med en sensor (SAP, Sensor Augmented Pump) kan jag lägga mindre energi på min diabetes och fokusera på att leva livet så som jag vill. Jag kan se mina värden i pumpens skärm när jag vill och får en varning om glukosnivån blir för hög eller låg. Tidigare låg jag ofta lite för högt i blodsockret, av rädsla för att det skulle sjunka för mycket, men det är inget jag behöver oroa mig för längre. Jag tar fortfarande ett blodsocker- test på morgonen och kvällen men jag har betydligt mindre som jag behöver hålla reda på jämfört med förr.

Holly vill också lyfta fram själva designen på Tandem t:slim X2.
– Den är kompaktare och snyggare än min tidigare pump och med de flesta kläder kan jag gömma undan den ganska så diskret när jag känner för det. Med min nya pump känner jag att jag har en mycket bättre koll på min hälsa. Allt det här har gjort så att jag numer kan se positivt på min framtid, trots att jag råkar ha diabetes.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabetshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.
Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.

Mats Griph – småbarnspappa, ombudsman och träningsfantast

Januari 2019

Mats Griph i Kalmar är nybliven 40-åring, småbarnspappa och ombudsman på LO sedan många år. Tillsammans med sin sambo har han två barn: en dotter på sju år och en son som fyller ett år på juldagen. Och så har han diabetes, men det kommer ganska långt ner på listan när han beskriver sig själv. Förutom de snabbfakta som inleder den här texten talar han helst om sin träning.
– Jag har spelat handboll på elitnivå, och träningen har blivit något som jag verkligen känner mig hemma med. Jag mår otroligt bra av att träna. Det har blivit ett beroende, rent av, och jag har försökt organisera livet så att jag ska kunna träna så mycket som möjligt. Bland annat har jag en träningscykel i källaren, där jag enkelt kan köra ett träningspass och samtidigt mäta min prestation. Jag vill bli lite bättre för varje träningspass jag gör.

Först här kommer diabetesen in i berättelsen:
– Jag har haft diabetes sedan 2007, men tack vare insulinpumpen och min CGM-mätare kan jag leva ett normalt liv och dessutom träna som jag gör. Jag vill utmana mig, bevisa att det går att göra mycket mer än man tror, både intellektuellt och fysiskt, och utan tekniken hade jag inte kunnat vara så här aktiv och ta mig an alla de utmaningar som jag har gjort. Fler borde få möjlighet att ha en pump med CGM. Det ger en sån himla trygghet när man lever ett aktivt liv.

Sjukvården mest överraskad

Diabetesdiagnosen kom inte som någon chock för honom själv. Däremot för sjukvården:
– Ja, jag visste nog att jag var sjuk. Fast när jag ringde min vårdcentral och berättade att jag fått diabetes tyckte de framför allt att man inte ska försöka diagnosticera sådant själv.
Och när han sedan blev undersökt utbröt först stor förvirring.
– ”Det har blivit något fel på apparaten”, sa de och tog ett nytt prov. Men när resultat av det också var klart så var den första fråga jag fick: ”Hur länge har du misskött din diabetes?”
Och det kunde man ju undra, eftersom han hade 42,7 mmol/l i blodsocker, och troligen hade legat på den nivån en längre tid.
– Läkaren var imponerad över att jag inte var medvetslös, säger Mats. Men jag fick min diagnos – och ett mindre sammanbrott över att jag aldrig skulle kunna dricka Coca Cola igen.
Som den träningsfantast han är gick han sedan in väldigt hårt för att blodsockernivån inte skulle få variera mer än mellan 5,7 och 6,0.
– Jag var verkligen skitnoga med allt, och fortsatte med det tills jag så småningom fick en insulinpump. ”Åk och köp en pizza”, sa sköterskan då. ”Det är du värd, och det kan du unna dig nu.” Och det gjorde jag, och sedan dess har jag kunnat leva ett mer eller mindre normalt liv.

Lyrisk över sin nya pump

Mats har haft en Animaspump länge, och är en av dem som nu har fått byta till Tandem t:slim X2. Han är lyrisk:
– Den förenklar väldigt mycket. Man kan göra mer med den än man kunde med Animas, och trots att jag tycker att jag kan den nu så hittar jag nya funktioner varje gång jag sätter mig ner och kollar. Skillnaden mot Animas är framför allt att den är mindre och mer lätthanterlig, att jag inte behöver fylla på den så ofta, och att den alltså ger mig så enormt många valmöjligheter. Den har en stor och tydlig display som gör den enkel att läsa av i olika miljöer och är lätt att ladda. Det måste vara en stor fördel för miljön, tänker jag också, att den inte kräver nya batterier hela tiden.
– Och så är den kompatibel med en massa andra prylar som jag är van vid att använda, telefonen och smartklockan inte minst.

På en skör tråd

Mats var jättenöjd med Animaspumpen också, inte minst när han jämför den med sin allra första pump, som kom från ett annat företag.
– Redan från början hade jag svårt att bli vän med den, säger han. Framför allt berodde det på att den larmade så ofta utan att det gick att förstå varför, och så var det svårt att få stöd från deras kundsupport. Jag försökte länge, men till slut åkte jag till sjukhuset och begärde att få en ny pump, en Animas.
Och därefter har han varit nöjd: både med pumparna och med Rubin Medical.
– Jag har fått bästa tänkbara service från första gången, och Rubin har en servicenivå och en ambition som är någonting alldeles extra. En gång var jag med i ett välgörenhetslopp på cykel genom halva Sverige, när pumpen la av i Göteborg. Jag ringde till Rubin, och när vi kom till Alingsås mötte de upp med en utbytespump. Toppa det, liksom.

Ett liv som alla andra

I dag lever Mats Griph ett vanligt liv, säger han: ett liv som alla andra. Fast när vi talas vid håller han just på att avsluta en rad uppgifter på jobbet. Snart väntar nämligen nio månaders föräldraledighet.
– Jag har köpt en cykelkärra för ettåringen, säger han. Vi ska ut och cykla och ha det härligt tillsammans, kan du tro. Cykelkärran blir skön för honom, och så kan vi ta med storasyster till skolan på morgnarna. Sedan ska vi ut och åka, även om jag vägrar att planera vart. Det får bli dit näsan pekar, möjligen också dit där det finns lekplatser!

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabetshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.
Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.

Marianne Bo Friis

Jag var så glad för min t:slim-pump – och hoppas att jag kan få en igen!

Jag är en av de lyckliga som har fått pröva Tandems insulinpump t:slim. Förklaringen är att jag bodde i USA när den lanserades första gången 2012, och det var otroligt tråkigt att behöva lämna tillbaka den när jag flyttade hem till Danmark igen 2014.

När jag kom hem fick jag tack och lov fortsätta att använda en insulinpump, men jag var tvungen att byta märke. Jag har nu en Animas Vibe med integrerad Dexcom G4 sensor, och det har fungerat bra. Men jag måste erkänna att jag under åren som har gått har kontaktat Tandem för att höra om de funderat på att lansera t:slim också i Europa. För den fungerade så fantastiskt för mig. Det gladde mig därför mycket när jag såg att Rubin Medical skulle bli distributör i Skandinavien.

Vad kan den?

Som jag ser det är t:slim en nyare och smartare pump. Det första som slår en som användare är att den har en touchscreen, precis som man är van vid från mobilen. Det gör den mycket lättare att använda – och lätt att bli lite kär i den. Den är läcker, har bra kvalitet och är lite exklusiv. Pekskärmen gör pumpen tystare, en stor fördel om/när jag behöver ändra inställning – eller bara ta en bolusdos – under ett möte, på natten, på bio eller vad det nu kan vara. Jag tycker också att skärmen är väldigt användarvänlig och intuitiv. När jag fick min pump gick det snabbt att lära känna den.

Det är möjligt att skapa personliga inställningar där alla parametrar ingår, vilket gör det mycket enkelt att få en överblick. Man kan alltså på en gång se och ändra basaldos, kolhydratkvot, insulinkänslighet och blodsockermål.  Jag använder dessa personliga inställningar ofta, eftersom olika typer av aktiviteter påverkar mitt blodsocker på olika sätt. Till exempel hade jag en ”golfprofil”, en ”skidprofil” och en ”bufféprofil” (för de sociala aktiviteter som ofta inkluderade en buffé med mycket kolhydrater och som varade i flera timmar). Dessutom kan man (naturligtvis) programmera en förlängd bolusdos som jag använder om jag äter mycket kolhydrat- och fettrik mat som pizza.

Exakt dosering

Med t:slim är det möjligt att dosera mycket noggrant. För mig gör det stor skillnad – kanske främst mentalt? – att doseringen av basaldos kan justeras med 0,001 enheter. Jag satte också stort värde på möjligheten att gå tillbaka och se hur mycket insulin jag tog exempelvis i samband med frukosten och – nog så viktigt – hur mycket kolhydrater jag åt. Om jag senare upptäckte att jag fått för lite eller för mycket insulin, så kunde jag använda den informationen nästa gång jag åt samma typ av mat.

Laddning

t:slim ska laddas med en micro-USB-kabel. Det innebär att man inte ska byta några batterier. Jag brukade ladda min pump på morgonen medan jag tvättade mig. Då var det klart när jag var färdig. Den kan också laddas när man sitter vid datorn eller kör bil, vilket jag också gjorde ibland. En full laddning kan räcka en vecka, men för mig kändes det bäst att ladda lite varje dag för att ha en daglig rutin.

Fyllning av behållare

Insulinreservoaren ska fyllas var tredje dag, precis som jag är van vid med min nuvarande pump. Man fyller den med en injektionsspruta och injicerar insulinet in ireservoaren med kanylen. Det är en lite annorlunda process än den jag använder nu, men jag tycker att den var enkel och smärtfri.

Annat

Sedan jag prövade t:slim-pumpen har den kommit i nyare och ännu smartare versioner. t:slim X2 som nu ska lanseras på den skandinaviska marknaden har jag av naturliga skäl ännu inte hunnit stifta bekantskap med. Den kan bland annat integreras med Dexcom G5, en stor förbättring som jag ser fram emot. t:slim X2 kan också uppdateras via datorn, vilket bör göra den mer framtidssäker. Dessutom har jag fått veta att det finns en app, så att man kan följa sin blodsockernivå via smarttelefon och smartklocka. Jag har ju ändå min klocka på mig hela tiden, så jag tror att det kommer att vara en stor förbättring för mig. Kanske kommer det att stressa mig, eftersom jag kommer att fokusera (ännu) mer på min diabetes, men det visar sig.

Och så är det en viktig sak som jag inte har nämnt alls! Man kan se siffrorna/kurvorna på t:slim även i starkt solljus! Det tycker jag är nästan mirakulöst. När jag spelar golf är jag är lite irriterad över att, när solen strålar från en molnfri himmel nästan varje dag, behöva gå in i skuggan eller helt enkelt gömma mig under en tröja eller något annat för att kunna läsa av min blodsockernivå. Och behöver jag göra några justeringar är det ännu besvärligare.

Är allt så fantastiskt?

Tja, i stort sett. Det finns dock några saker som jag skulle vilja ta upp som inte är riktigt ändamålsenliga. När jag hade min t:slim var de fodral med clip som man kunde köpa då ganska klumpiga. Jag vet inte om man har gjort dem bättre sedan dess. Jag är en av de användare som bär pumpen i min bh, och därför vill jag naturligtvis att pumpen och fodralet tar så lite plats som möjligt. Jag undrar om inte andra har samma önskan?

Man måste komma ihåg att ha laddaren med sig. Jag släpar ju redan runt på en massa laddare, så egentligen är det inget stort problem. Men vad gör man om man en längre tid befinner sig där det inte finns tillgång till el? Jag har fått höra att man kan använda en powerbank och det minskar ju problemet.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabetshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.
Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.