Bättre sömn med Control-IQ™-teknologi

De flesta av oss vet av egen erfarenhet hur sömnbrist påverkar vårt mående och vi möts ständigt av nya forskningsrön om hur viktig sömnen är för vår fysiska och psykiska hälsa. Sömnen är också viktig för att orka koncentrera sig i skolan och på arbetet.

Ändå pratas det inte så mycket om hur sömnen påverkas om du eller ditt barn har typ 1-diabetes. Det är vanligt att barn och vuxna med typ 1-diabetes, och även föräldrar till barn med sjukdomen, lider av störd sömn. Det kan till exempel vara att man behöver ställa väckarklockan mitt i natten för att kontrollera blodsockret eller att man får ett larm i pumpen.

 

Sömn påverkar sockerregleringen

Visste du att inte bara kost och motion påverkar blodsockret utan att även sömnen har stor påverkan på kroppens sockerreglering? Sömnen påverkar blodsockernivån hos alla människor, även hos de som inte har typ 1-diabetes. Under natten utsöndras olika hormoner som påverkar de insulinproducerande cellerna för att bevara blodsockernivån under de timmar man sover. Om man vaknar flera gånger per natt så störs denna hormonproduktion. Dessutom får man också ett påslag av stresshormoner som till exempel adrenalin och kortisol. De höjer koncentrationen av socker i blodet.

Sömnbrist ökar också vårt sockersug genom att frisätta hungerdrivande hormoner. En sömnlös natt gör det helt enkelt svårare att upprätthålla sina sunda vanor. Man har sett att personer med typ 1-diabetes som rapporterade mindre sömn också hade ett högre HbA1c och att de dessutom var mindre insulinkänsliga och behövde mer insulin dagen efter att de inte sovit bra (Donga et. al, 2010).

 

Bättre sömn med Control-IQ-teknologin

Ett av målen med den tekniska utvecklingen av systemet med insulinpumpen Tandem t:slim X2™ och Dexcom G6 CGM är att förenkla livet för personer med typ 1-diabetes. En stor fördel med Control-IQ™-teknologin är att den kan öka, minska och pausa doseringen och även ge automatisk korrektionsbolus vid behov. Målet är att blodsockret ligger inom målområdet som är 3,9 – 10 mmol/l under både dagen och natten. Många med typ 1-diabetes vill gärna ha ett lite högre blodsocker inför natten för att man har en rädsla för nattliga hypoglykemier. Med Control-IQ får man hjälp med detta.

Se filmen om hur Sömnprofilen i Control-IQ-teknologin fungerar

Flera av våra användare vittnar om en starkt förbättrad sömn sedan de börjat använda Control-IQ-teknologin.

 

Josefin, 47 år, berättar:

– Det bästa med Control-IQ-teknologin är att det ger fantastiska nätter med otroligt jämnt blodsocker.

 

Stefan, pappa till 13-årige Isak, berättar:

– Det har blivit mycket lugnare, framför allt på nätterna. Vi känner att vi kan släppa det mesta nu eftersom vi inte ska gå in och justera ett högt blodsocker med egna doser. Man ska ju faktiskt låta pumpen göra sitt jobb. Det kommer toppar och dalar, så är det att ha diabetes. Men pumpen tar hand om det.

 

Mariette, mamma till 16-åriga Frida, är också nöjd med Control-IQ-teknologin:

– Nätterna säger jag bara, det är sådan skillnad! Det beror lite på hur Fridas blodsocker ligger när hon går och lägger sig men det är bara enstaka gånger vi får gå upp och ge extra socker om Frida har tränat mycket eller slarvat med kvällsmaten. Tack vare sömnprofilen ligger hennes blodsocker stabilt och från midnatt till morgon ligger det nu på 99% inom målområdet. Det är jättebra!

 

Helena, mamma till 8-årige Hugo berättar:

– Vi kan släppa lite mer, både på dagen och på natten. Den största skillnaden är nog på natten, pumpen hjälper till att parera både upp och ner. Hugo har ofta höga värden på natten och nu behöver vi inte stiga upp och ge honom korrigeringar. Förr korrigerade vi i princip varje natt, nu är det mycket mindre jobb. Det är väldigt positivt för oss föräldrar. Vi får mer återhämtningstid och mer energi på dagarna.

 

Lina, mamma till 9-åriga Selma berättar:

– Jag har fått ett helt annat liv sedan uppdateringen. Den största skillnaden är att nätterna har blivit så mycket bättre. Selma fick typ 1-diabetes när hon var 18 månader och förr var det många krångliga nätter. Vi har haft åtta år av störd sömn och det har påverkat livet. Nu är det mycket mer lugn och ro och jag sover ostört sex av sju nätter. Det är en otrolig förbättring! Jag skulle absolut inte vilja vara utan den här uppdateringen.

 

Du hittar intervjuerna under Användare berättar