Grattis till din nya insulinpump

När du ska börja använda en ny insulinpump är det viktigt att du har kunskapen som du behöver för att använda den på rätt sätt. Till din hjälp har du både din klinik och Rubin Medical, men det finns också mycket som du kan göra på egen hand. Inför pumpstarten på din klinik rekommenderar vi dig att gå igenom den här guiden.

Att ha med dig till pumpstarten

Till pumpstarten behöver du ha med dig en komplett uppsättning av de hjälpmedel som du kommer att använda i din behandling:

• Din insulinpump
• Infusionsset
• Reservoar
• Insulin
• Påfyllningsspruta
Låda med tillbehör

Dexcom CGM (Dexcom G6 eller Dexcom G7), om detta hjälpmedel ingår i din behandling.

Du får oftast dina hjälpmedel i förväg, men det kan också hända att du får dem på kliniken i samband med din pumpstart. Tala med din klinik om du är osäker eller om du vill beställa ytterligare tillbehör.

Enkla förberedelser

1. För att Rubin Medical ska kunna nå dig med viktig information vid behov är det viktigt att du registrerar dig som användare.

Registrera dig

 

2. Ladda ner den kostnadsfria demoappen t:simulator™ för att bekanta dig med funktionerna i din nya insulinpump. I appen kan du se hur både Control-IQ™-teknologi och Basal-IQ™-teknologi fungerar.

Välj ”Funktionstips” för att få en genomgång av funktioner och menyalternativ. Efter din första genomgång rekommenderar vi att du inaktiverar “Funktionstips”. För att låsa upp skärmen på t:simulatorn behöver du först klicka på 1, 2 och 3.

Ladda ner t:simulator for iPhone:

download t:simulator app rubin medical

Ladda ner t:simulator for Android:

download t:simulator app rubin medical google play

Lär dig använda dina hjälpmedel

På Rubin Medicals hemsida under Hjälp & Information hittar du material såsom snabbguider för Tandem t:slim X2™ insulinpump med Control-IQ-teknologi eller Basal-IQ-teknologi och Dexcom CGM. Dessutom hittar du instruktionsfilmer för applicering av infusionsset, fylla reservoar och applicering av Dexcom CGM.

Tips! Vi rekommenderar dig särskilt att titta på instruktionsfilmerna som visar hur du applicerar infusionsset respektive Dexcom CGM, liksom hur du fyller reservoaren till din insulinpump.

Ladda batteriet
Vi rekommenderar att man laddar batteriet 10-15 minuter per dag. Batteriet mår bäst av att laddas korta perioder så undvik därför att ladda den under natten när du sover.

Instruktionsfilmer och manualer

Bra att känna till

1. Om du ska använda din insulinpump Tandem t:slim X2 tillsammans med Dexcom CGM, passa även på att ladda ner appen Dexcom G6 eller Dexcom G7 som gör att du kan se dina värden i din smartphone.

Se lista över kompatibla enheter

2. T1D är en app med lättillgänglig information om det mesta som handlar om typ 1-diabetes och ett utmärkt hjälpmedel för att till exempel komma igång med kolhydraträkning.

Läs om T1D-appen

3. Skaffa Glooko som är en programvara som ger dig lättöverskådliga data över dina mätvärden över tid och som gör att du via dator löpande kan dela informationen med ditt vårdteam.

Frågor och svar

Hur vill du bära din pump?

Det finns flera smidiga sätt att bära din insulinpump på. Du kan till exempel välja att ha den i en bältesklämma eller en liten midjeväska. Läs mer om de olika alternativen och om hur du beställer på vår sida om bärsystem.

Bärsystem

Vi finns här för dig

Vi är alltid angelägna om att du som användare ska känna dig trygg och tillfreds med dina diabeteshjälpmedel.

På sidan Frågor och svar hittar du svaren på de vanligaste frågorna om våra produkter och under Livet med diabetes har vi samlat användarberättelser och tips och information om typ 1-diabetes.

Om det är något du undrar över är du välkommen att ringa vår kundservice på 040-15 54 80 (öppen vardagar mellan 8.00-16.30) eller skicka ett mail till info@rubinmedical.se

Frågor och svar

Livet med diabetes

Kontakt