Med bra diabeteshjälpmedel, en trygg leverantör och lite envishet går det mesta att göra

Josefin - 47 år
Augusti 2021

– Jag är 47 år och bor i ett hus på landet med min sambo, katter, höns och bin. Mina stora intressen är att resa och att träna. Jag springer, cyklar, simmar och åker skidor.

Josefin fick diagnosen typ 1-diabetes en vacker vårdag för elva år sedan, året då hon skulle fylla 36.

Envishet har hjälpt Josefin redan från början
Att få diagnosen typ 1-diabetes var lite av en chock för Josefin:
– Jag var på en resa i Australien när jag först märkte att något inte var som det skulle. Min syn blev suddig, jag var konstant törstig och jag sprang ofta på toaletten. När jag kom hem till Sverige kollade jag mina ögon men det var inget fel på min syn. Till slut gick jag till vårdcentralen som skickade mig till akuten där de konstaterade att jag hade diabetes.
– När jag fick min diagnos så trodde jag att läkaren ljög. Hon sa att nu skulle jag ta sprutor i resten av mitt liv. Jag kommer ihåg att det kändes så hårt, berättar Josefin.
– Första insulinsprutan fick jag av en sköterska, men sen ville jag lära mig att göra allting själv och ta eget ansvar på en gång. Jag skulle snart på semester och det var sporren för mig att snabbt kunna klara allt själv. Jag var inlagd på sjukhuset i fem dagar, sen jobbade jag halvtid i två veckor för att därefter åka utomlands på semester. Därefter återgick jag till mitt heltidsjobb. Jag är ju rätt envis och det har nog hjälpt mig mycket, säger Josefin.

Att välja insulinpump
De första två åren efter sin diagnos använde Josefin insulinpennor, men hon fick ofta svängande blodsocker.
– Jag skrev om det i en Facebookgrupp och då var det en kille som svarade att han haft diabetes sedan 70-talet. Han berättade att han också tränade mycket och kände igen problemet med högt blodsocker och tyckte att jag absolut borde testa pump.
– Jag ringde till min diabetessjuksköterska, som berättade att det fanns olika pumpar jag kunde välja mellan. Hon föreslog att jag själv skulle kontakta de olika leverantörerna för att ta reda på vilken pump jag ville ha. På den tiden fanns det en pump på marknaden som hette Animas och som var vattentät. Det tyckte jag lät bra eftersom jag simmar mycket. Leverantören, Rubin Medical, har sitt huvudkontor i Malmö och det kändes också väldigt tryggt för mig eftersom jag bodde i närheten.

Josefin ringde till Rubin Medical och förklarade att hon tränar väldigt mycket. Då sa tjejen som svarade i telefonen:
– Josefin, jag ska be vår produktspecialist Henrik ringa upp dig för ni verkar vara av samma skrot och korn. Han är också träningsfantast.

Efter att Josefin pratat med Henrik så var hon övertygad.
– Det kändes helt rätt, berättar Josefin. Inte bara att Henrik förstod min träningssituation, han har också själv diabetes, så jag fick väldigt stort förtroende för det han sa. Det blev en Animas-pump och redan första veckan hade jag ett jämnt blodsocker runt 6,0 mmol/l. Sedan dess har jag bara velat ha pump.

Ny pump men samma leverantör
– Jag var jättenöjd med Animas men så fort jag fick chansen att byta till insulinpumpen Tandem t:slim X2™ så tog jag den. Jag var en av de första i Sverige som fick den. Jag vill gärna tänka framåt och lära mig den nya tekniken så fort som möjligt. Det enda jag saknar från Animas är vattentätheten, annars är jag supernöjd även med Tandempumpen.

– Det har aldrig varit ett alternativ för mig att byta leverantör. Jag har alltid varit så trygg med Rubin Medical. Jag kan alltid lita på att de gör allt för att lösa eventuella problem med pumpen så fort som möjligt. Bara för att nämna några exempel: en morgon när jag cyklade till jobbet upptäckte jag att jag lämnat pumpen hemma. Eftersom det var några mil tillbaka hem så fortsatte jag i stället att cykla till jobbet och kontaktade Rubin Medical så fort jag kom fram. De sa att jag kunde komma och hämta en lånepump. Så redan efter en halvtimme var jag uppkopplad på en lånepump!

– Det är ju inte bara idrottare som behöver hjälp ibland, fortsätter Josefin. Inte minst alla föräldrar blir ju jätteoroliga om det händer något med pumpen. Då är det bra att Rubin Medical är väldigt snabba på att ordna så man får en ny pump. För den kan ju gå sönder, så är det med tekniska prylar.

– Det märks att alla på företaget, från produktspecialisterna till de som jobbar på lagret, gör allt för att det ska bli så bra som möjligt för kunderna.

Det bästa med Control-IQ-teknologin
Idag använder Josefin insulinpumpen Tandem t:slim X2 med Control-IQ™-teknologi.
– Det bästa med Control-IQ-teknologin är att det ger fantastiska nätter med otroligt jämnt blodsocker. Jag gillar också träningsprofilen. Min rutin är att jag går upp på morgonen, dricker ett glas mjölk och ett par skedar honung, sätter på träningsprofilen och cyklar några mil till jobbet. Sen övergår jag till normal profil och äter frukost. Jag har upptäckt att det fungerar jättebra för mig.

– Följarfunktionen är också toppen och ger en extra trygghet. Ibland kan min sambo ringa mig och säga att jag nog bör äta något för att jag är lite låg. Det är så lätt att man själv tänker att man bara ska göra något annat först.

– Tandem t:slim X2 insulinpump är det bästa för mig på marknaden just nu. Jag skulle aldrig gå tillbaka till pennor!


Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.