Diabetes har sporrat träningen och gett mig nya vänner

Josefin och träning - 47 år
Augusti 2021

Josefin fick typ 1-diabetes när hon skulle fylla 36 år och har nu levt med diagnosen i elva år. Ett av hennes stora intressen har alltid varit att träna och det intresset har fortsatt även efter att hon fick sin diagnos. Hon springer, cyklar, simmar och åker skidor.

Josefin menar att det mesta går att göra, man måste bara planera lite mer.
– Strax innan jag fick diabetes hade jag precis kommit i kontakt med en träningskompis som tränade inför en Svensk Klassiker. Naturligtvis ville jag haka på. Jag genomförde faktiskt utmaningen trots att jag precis fått diabetes.

– Jag fattar fortfarande inte hur jag kunde göra det. Men min diabetes har sporrat mig till att göra saker som jag nog aldrig hade gjort om jag inte hade fått diabetes. Jag vill göra det som mina andra träningskompisar gör.

– Sedan dess har jag bland annat gjort Ironman (i följd simma 3850 m, cykla 180 km och därefter springa ett maratonlopp), deltagit i flera Vasalopp, simmat över Öresund och åkt skidor genom Finland. På ett träningsläger i England träffade jag en engelsman som övertalade mig att cykla från Bryssel till Barcelona med ett gäng diabetiker från hela världen. Året efter körde vi från Barcelona till Wien.

– En av mina bästa vänner är diabetessjuksköterska och vi har tränat en del tillsammans, vilket har varit jättebra. Hon har fått ta hänsyn till hur det är för mig att träna och har lärt sig mycket om hur hon ska ta hand om sina patienter, samtidigt som jag har lärt mig saker av henne.

Josefin har en bakgrund i resebranschen och har rest mycket och träffat mycket människor, både i Sverige och runt om i världen.
– Det finns så mycket att vara tacksam över. Diabetesvården i Sverige är väldigt bra och jag har fått vänner för livet genom min diabetes. Vi kan tycka att diabetes är ett problem ibland, men vi hjälper varandra.

Josefins bästa tips
1. Var lite envis och utmana dig själv. Det mesta går att göra, man måste bara planera lite mer. Det kan handla om allt från att resa till att träna.

2. Alla som har diabetes, och alla föräldrar till barn med diabetes, bör tänka på att man alltid ska ha en plan B och en plan C. Ha alltid insulinpennor hemma för oförsagda händelser.

3. Är man ute och reser bör man även ha en plan D. Ha alltid extra insulin, sensorer och pennor med dig när du reser. Jag har alltid med mig två eller tre gånger så mycket som jag behöver. Jag hör ofta talas om barn vars sensor åker av när familjen är ute och reser och så är det fem dagar kvar på semestern. Då blir det krångligt.

 

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.