Jag önskar att jag hade haft denna funktion när jag var 10 år och spelade fotboll

Hedvig - 25 år
12 juni

– Jag önskar att jag hade haft denna funktion när jag var 10 år och spelade fotboll. Då hade jag inte fått så många låga värden.

Hedvig fick typ 1-diabetes som 9 åring och behandlades med insulinpenna. Vid fysisk aktivitet, var det svårt att hålla blodsockret i schack och hon drabbades ofta av låga värden. Idag är Hedvig 25 år gammal och hennes vardag ser helt annorlunda ut. Med hjälp av insulinpumpsystemet Tandem t:slim X2™ och Dexcom G6 CGM, kan Hedvig istället fokusera på sitt arbete som sjuksköterska, vara i stallet, träna och umgås med vänner.

Vem är Hedvig Kraft?

–  Jag är 25 år gammal och jobbar som sjuksköterska på en barnavdelning i Linköping.  När jag inte jobbar brukar jag vara i stallet, ute i naturen, träna eller umgås med vänner.

När fick du typ 1-diabetes och hur påverkade det din vardag?

– Jag var 9 år gammal när jag fick min diabetes. På den tiden fanns inga ”moderna” hjälpmedel som idag. Jag fick sticka mig i fingret innan och efter varje måltid samt under natten för att kolla mitt blodsockervärde.

Det tog mycket av min tid och påverkade mig speciellt vid fritidsaktiviteter då jag fick lågt blodsocker ofta. På fotbollsträningen fick jag ofta sitta vid sidan om och äta druvsocker.

– Som 16 åring fick jag testa en sensor för första gången och hade den i 7 år. Det var först för 2 år sedan, när jag var 23 år gammal som jag bytte till Dexcom G6 CGM.

Från att jag insjuknade fram till att jag var 23 år, behandlades jag med pennor. Jag tyckte det fungerade bra men på nätterna upplevde jag en del besvär och valde därför att byta till insulinpump.  Jag provade först en slanglös pump som jag var nöjd med, men upplevde väldigt mycket svängningar i blodsockret och bytte därför till insulinpumpen Tandem t:slim X2 med Control-IQ™-teknologi.

Vad är det bästa med insulinpumpen Tandem t:slim X2 med Control-IQ-teknologi?

– Jag har haft Tandem t:slim X2 med Control-IQ-teknologi sedan februari i år. Det bästa med pumpen är att jag inte behöver tänka så mycket. Jag behöver inte anpassa mitt liv efter min diabetes, pumpen sköter det mesta. Jag behöver bara se till så att pumpen ”gör det den ska” samt att jag behöver dosera insulin i samband med måltider.

Jag är supernöjd med insulinpumpsystemet Tandem t:slim X2 och Dexcom G6 CGM och tycker att båda produkterna är väldigt tillförlitliga.

Det är skönt att pumpen gasar och bromsar insulindoseringen åt mig”

– Jag arbetar som sjuksköterska och ingen dag är den andra lik. Mina arbetstider är väldigt oregelbundna men det har inte inneburit några problem med pumpen.

När jag sover dagtid kan jag sätta på sömnprofilen, och trots att jag vänt på dygnet ligger mitt blodsockervärde bra till.

Det är skönt att pumpen gasar och bromsar insulindoseringen åt mig och hindrar min diabetes från att komma i vägen för mitt jobb.

”Jag önskar att jag hade haft denna funktion när jag var 10 år och spelade fotboll”

– Jag brukar sätta på träningsprofilen när jag cyklar till jobbet, springer eller rider. Det är skönt att veta att pumpen förhindrar låga värden och ser till att jag inte behöver pausa insulindoseringen manuellt. Jag önskar att jag hade haft denna funktion när jag var 10 år och spelade fotboll. Då hade jag inte fått så många låga värden.

Vad vill du att andra ska veta om typ 1-diabetes?

– Jag vill att folk ska veta hur mycket tid och energi man spenderar på sin diabetes. Det inte är en sjukdom man kan ta paus från och det är något man ständigt måste tänka på.

Jag vill även att man ska veta att man inte hittat orsaken till att vissa får sjukdomen. Det beror inte på att vi inte tar hand om oss själva.

En sista hälsning, till alla som har typ 1-diabetes: Det går att leva ett ”normalt” liv trots sjukdomen. Man måste bara bli vän med den. Du kan göra vad du vill och låt inte din sjukdom styra ditt liv.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.