Det bästa var att jag fick något jag kunde lita på.

Gunbritt - 69 år.
Maj 2023

Berätta lite om dig själv, vem är du Gunbritt?

-Jag har haft typ 1-diabetes sedan år 1969. När jag fick typ 1-diabetes var jag inte så gammal, och det var en väldigt omskakande upplevelse. Framtiden verkade inte ljus.

På den tiden fanns det inga verktyg i den lilla verktygslådan förutom massa papper på vad och hur mycket man skulle äta.

Jag gjorde så gott jag kunde för att hantera min sjukdom och följde instruktioner jag fick till mig av sjukvården. Det fanns inget annat alternativ.

Jag var ensam med min diabetes och kände ingen annan som hade sjukdomen. Jag ville heller inte berätta för andra att jag hade typ 1-diabetes eftersom jag alltid fick höra skräckhistorier om sjukdomen. Jag hade en familj och några få vänner som stöttade mig genom tuffa tider. Jag fick också en hund som hjälpte mig hantera min diabetes ännu bättre. Det tog rätt lång tid innan jag kunde börja mäta mina glukosvärden på egen hand. När glukosmätare väl kom, var det en revolution.

Jag bestämde att det inte är min diabetes som ska identifiera mig. Jag är jag, och jag råkar ha diabetes. Att man är arg och ledsen i början är fullt förståeligt, men man måste ge sig själv tillåtelse att släppa det. Nu brukar jag fira mitt typ 1-jubileum med Champagne om vi har det hemma.

Hur har insulinpumpsystemet Tandem t:slim X2 tillsammans med Dexcom G6 hjälpt dig i din vardag?

-Tidigare hade jag en pump och sensor som inte alls fungerade för mig. Jag fick själv agera som en ”algoritm”. Mina sensorvärden överfördes inte automatisk till min gamla pump utan det fick jag ange manuellt. Det var ganska jobbigt.

Jag behövde en sensor som fungerade för mig och valde därför systemet Tandem t:slim X2 insulinpump med Dexcom G6 CGM. När jag fick insulinpumpen kändes det som en stor pust av lättnad. Det bästa var att jag fick något jag kunde lita på.

Jag tycker även att det är trevligt att jag kan se mina sensorvärden i min Apple Watch när jag inte vill ta upp min pump ur fickan.

Har du tips till personer med typ 1-diabetes?

-Tålamod är rätt bra att ha. Det får man öva på, och för mig har det hjälpt med yoga.
-Öva på att planera. Det är bra att planera och att man är flexibel. Det har givit mig nytta i andra delar av mitt liv, som exempelvis i mitt arbetsliv.
-Försök att omvandla problem till en utmaning. Det är kul med problemlösning!

Vad vill du att andra ska veta om typ 1-diabetes?

Att det finns olika sorter av diabetes. Det är stor skillnad mellan typ 1-diabetes och typ 2-diabetes och okunskapen om olikheterna är för stor.

 

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.