Ibland glömmer jag nästan bort att jag har typ 1-diabetes

Tim - 22 år.
Oktober 2022

Tim har en aktiv vardag, han tränar, träffar kompisar, är sambo och jobbar som revisor. Och så har han typ 1-diabetes.

– Jag vill gärna se mig själv som en helt vanlig människa. Jag tycker inte om att bli förknippad med min diabetes. Det är bara något jag har, inte något jag är. Jag har aldrig tyckt att jag varit annorlunda på grund av min diabetes. Jag måste kanske planera lite mer, och ha lite mer kontroll, men annars är skillnaden på min och mina kompisars vardag inte lika stor nu när jag har insulinpump.

Tim har alltid gillat att ha mycket på gång, och är driven. Han tränar ofta och har spelat pingis på elitnivå. Det sociala är viktigt och han umgås gärna med kompisar, sambon och familjen. Att jobba och komma in i arbetslivet känns också kul och spännande.

Från penna till pump
Tim fick typ 1-diabetes när han var 10 år.
– Då hade jag ingen aning om vad diabetes är. Jag tyckte bara det var jobbigt. Men redan på tredje dagen efter diagnosen tog jag mina egna insulinsprutor, berättar Tim.

– När jag var liten hade jag först insulinpenna och det tyckte jag inte om. Det kändes som att alla tittade på mig när jag skulle sticka mig i magen och en del klasskamrater tyckte det var otäckt att se när jag tog insulin. Så när jag fick en insulinpump blev det mycket bättre men tyvärr fungerade sensorn till den pumpen inte så bra för mig och jag fick många felvärden.

– Sen fick jag Dexcom G6 CGM och den funkade helt perfekt för mig. Jag kan förlita mig på glukosvärdena, och jag slipper kalibrera.

Nu använder Tim systemet Tandem t:slim X2™ insulinpump tillsammans med Dexcom G6 CGM.
– Att systemet har Control-IQ-teknologi har underlättat min behandling mycket. Pumpen kan både gasa och bromsa insulindoseringen och jag slipper ha ett blodsocker som en berg- och dalbana. För mig har det varit speciellt jobbigt med höga värden tidigare. Det fanns en period i tonåren när jag tränade väldigt mycket och när man tränar hårt och äter stora mängder mat så är det ganska svårt att hålla ett jämnt blodsocker. I stället för att behöva ta stora bolusdoser när jag är hög så ger pumpen i stället små korrektionsdoser och jag har därmed fått ett mycket jämnare blodsocker och mycket mer ork. Ibland glömmer jag nästan bort min diabetes nu. Det är så skönt.

– Bra hjälpmedel underlättar, och jag tror inte jag hade mått så här bra utan min insulinpump, berättar Tim. Jag är en kille som ständigt har fullspäckat schema och jag sitter nästan aldrig still. Då måste man ha bra hjälpmedel. Jag är verkligen glad att tekniken går framåt. En eloge till alla som försöker göra det bättre!

Att flytta hemifrån är ett stort steg
För två år sedan blev Tim och hans flickvän Wilma sambos. Då var Tim 20 år och Wilma var 19 år.

– Att flytta hemifrån är ett stort steg för alla men kanske lite extra stort när man har typ 1-diabetes. Min familj tyckte det var tryggt att vi blev sambos och att jag inte skulle bo själv.

– Min flickvän är mitt stora stöd, hon har alltid varit engagerad och frågat mycket. Hon är verkligen guld värd. Det är viktigt att man vågar prata om sin diabetes, annars kan det nog uppstå lite jobbiga situationer när ens partner inte förstår hur man mår.

– Följarfunktionen har varit väldigt bra för oss. Min tjej kan följa mina värden, vilket är en trygghet både för henne och för mig. Hon kan känna att hon är med även när hon inte är det. När jag är ute med mina kompisar kan hon ringa och säga att nu måste du nog ha lite koll på dina värden och det låter kanske konstigt men det tycker jag är bra, för det är lätt att man viftar bort det i stunden. Ibland på natten när pumpen larmar så kan jag vilja ignorera det och sova vidare men då ser hon till att jag går upp och äter något, och det har nog hjälpt mig många gånger. Hur bra hjälpmedlen än är, kan de inte förebygga allt.

Kost och kolhydraträkning
– Jag har alltid kolhydraträknat, berättar Tim. Men med tiden har jag lärt mig kolhydraträkna intuitivt och räknar inte så mycket matematiskt längre. För att prestera både på arbetet och på träningen krävs det bra mat. Jag äter vad jag skulle kalla en vanlig, hälsosam kost som är bra för alla, ingen specialkost. Sen är det så klart gott att äta lite skräpmat någon gång ibland. Det ska man kunna göra, tycker jag. När man slarvar lite är det bra att ha en insulinpump som kan hjälpa till.

– Det finns mycket fördomar om vad man bör äta. Ibland brukar jag till och med skoja om det när jag träffar nya människor och säga att jag har typ 1-diabetes för att jag har ätit för mycket godis. Bara för att sen slå hål på den myten direkt. Jag brukar vilja röja alla fördomar på en gång.

Vad gillar du bäst med din Tandem t:slim X2?
• Control-IQ™-teknologin. Den innebär att pumpen både kan gasa och bromsa insulindoseringen och jag slipper ha ett blodsocker som en berg- och dalbana.
• De personliga profilerna. När jag är sjuk så går jag från att vara en väldigt aktiv person till att vara inaktiv. Då är det skönt att kunna aktivera sjukprofilen som ger mig mer insulin och håller blodsockret i schack. Den kan jag även använda om jag har en dag då jag bara ska slappa i soffan, som man kan behöva ibland. Då kan pumpen pressa ner blodsockret lite mer för då gör det ingenting. Och när jag har en hektisk dag, med mycket möten och resande använder jag en profil som jag kallar Aktiv. Då går pumpen inte in och korrigerar lika mycket och jag kan ligga lite högre i blodsocker. Det gör att jag inte behöva tänka lika mycket och kan fokusera mer på dagen, på jobbet och på livet. Det tycker jag är väldigt skönt. Så klart att diabetes alltid finns där, och man får aldrig glömma den helt, men det är skönt att livet får ta sin plats.
• Träningsprofilen. När jag tränar låter den mig ha ett lite högre blodsocker och jag slipper äta lika mycket druvsocker för att hålla blodsockret uppe. Mitt tips är att verkligen använda profilerna!

Har du något tips till andra med typ-1 diabetes?
• Var nyfiken och ta reda på hur din egen kropp fungerar. Det finns inget facit som fungerar för alla. Jag ville snabbt lära mig så mycket som möjligt om typ 1-diabetes, det blev ett sätt att ta kontroll över situationen. Med kunskap kommer frihet.
• Jämför dig aldrig med någon annan som har diabetes. Alla är olika, det är jätteviktigt att veta.
• Stressa inte över att försöka få ett perfekt HbA1c. Det är klart att man vill ha ett bra HbA1c för att slippa komplikationer men man får heller inte glömma det liv man lever här och nu. Diabetes ska bara vara en del av livet, inte allt.
• Hitta rätt hjälpmedel som fungerar för dig. Prata med din läkare och våga prova nya, moderna hjälpmedel. Jag tycker att alla ska ha samma förutsättningar men tyvärr är det inte helt jämlik vård i Sverige idag. Så våga stå på dig.
• Var öppen med din diabetes. Berätta för alla i din omgivning; kollegorna på jobbet, kompisarna, din partner.
• I början är det en chock att få typ 1-diabetes och man tänker: är detta vad livet ska handla om nu? Men det blir bättre!

Vad skulle du vilja att andra visste om typ 1-diabetes?
Generellt tror jag att kunskapen om diabetes ute i samhället är låg.
• Var nyfiken, våga fråga.
• Lyssna och stötta när det behövs. Att mina kompisar köper druvsocker bara för att ha tillhands för säkerhets skull, sådana småsaker betyder jättemycket för mig.
• Förstå att man inte får typ 1-diabetes för att man gjort något fel.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.