Med teknik som fungerar, är det enkelt att känna sig trygg

Maud - 72 år
Juni 2022

Att få typ 1-diabetes mitt i livet

Maud, 72 år, fick typ 1-diabetes för cirka 20 år sedan.

– Det är inte så vanligt att få typ 1-diabetes när man är 50+, men både typ 1 och typ 2 finns i släkten, berättar Maud. Nu minns jag knappt hur det kändes, men jag fick börja leva ett mer inrutat liv med planering för regelbundna måltider och insulindoser. Jag levde nog ganska sunt redan innan men nu ökade motivationen att tänka på vad jag åt och att motionera regelbundet för att hålla blodsockret i så bra balans som möjligt. Resultatet blev en friskare och sundare livsstil.

Maud är en aktiv person som rör sig mycket, cyklar och går på gym. Hon är mormor till två barnbarn som hon träffar så ofta som det går.

– När mina barnbarn var riktigt små och jag hade insulinpennor så fick jag alltid frågan om det gjorde ont att sticka, samma sak med blodsockermätaren. Nu reagerar de inte längre utan konstaterar att mormor “är allergisk mot socker”.

– Givetvis medförde sjukdomen mycket oro från början, speciellt för att bli låg på nätterna under åren före CGM, berättar Maud. Jag hade först insulinbehandling med pennor, ett bas- och ett måltidsinsulin. Jag upplevde att det var ganska svårt med pennor, speciellt att beräkna basinsulinet för dagen när jag inte visste på morgonen hur aktiv jag skulle vara. Visste jag i förväg att jag skulle röra mig mycket kunde jag sänka dosen på morgonen men det var svårare att vara spontan och göra oplanerade aktiviteter.

Hösten 2020 fick Maud insulinpumpen Tandem t:slim X2™ och sedan december 2021 har hon haft uppdateringen med Control-IQ™-teknologi.

–  Jag tvekade länge inför uppdateringen till Control-IQ, trodde det skulle vara för tekniskt invecklat för mig att hantera. Men det blev tvärtom, den sköter i stort sett sig själv.

Jag är mycket nöjd. Speciellt nöjd är jag med Sömnprofilen som gör att jag ligger väldigt stabilt på nätterna. Jag kan verkligen slappna av, känna mig trygg och sova gott.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.