Control-IQ™-teknologi underlättar Isaks vardag

Isak - 13 år
December 2020

Isak, 13 år, är en av de första i Sverige som uppdaterade sin Tandem t:slim X2™ insulinpump med Control-IQ™-teknologi. När han har använt den nya tekniken i knappt tre månader ringer vi upp honom för att höra hur det går. 

Isak, som beskriver sig själv som en sportig och aktiv kille berättar:

– Det blir inte så mycket stillasittande för mig, jag spelar hockey och hänger mycket med kompisar. Nu funkar det ännu bättre under träningen och jag får inte lågt blodsocker lika ofta längre. Pumpen tar hänsyn till att jag tränar och det blir ett mycket jämnare blodsocker. Det gäller bara att komma ihåg att aktivera träningsprofilen. Nya Dexcom (G6 CGM) är också smidigare att ha på mig när jag tränar. Jag tycker att det fungerar väldigt bra.

Isaks föräldrar är också nöjda med den nya uppdateringen. Både Isaks mamma och pappa har följarfunktion och följer Isaks värden i sina mobiler. Isaks pappa Stefan, som även han har typ 1-diabetes, berättar:

– Det har blivit mycket lugnare, framför allt på nätterna. Vi känner att vi kan släppa det mesta nu eftersom vi inte ska gå in och justera ett högt blodsocker med egna doser. Man ska ju faktiskt låta pumpen göra sitt jobb. Det kommer toppar och dalar, så är det att ha diabetes. Men pumpen tar hand om det.

– Sen kan man ju aldrig slappna av helt. Man måste så klart alltid ha lite koll.

Lätt att lära sig

Isak tycker att det har varit lätt att lära sig använda den nya Control-IQ-teknologin:

– Det gick snabbt att komma igång, det var inte speciellt svårt.

Pappa Stefan håller med:

– Kursen man kör på nätet funkar jättebra. Utbildningen är lätt att förstå, man gör ett test och får sitt certifikat. Om man har någon fråga kan man prova att testa lite själv och i dialog med antingen Rubin Medical eller sin diabetesläkare så löser man det mesta. Rubin Medical har varit jättebra och att ringa supporten funkar hur bra som helst.

Control-IQ-teknologin får bara ros

Isaks pappa använder också Tandem t:slim X2 insulinpump fast med Basal-IQ™-teknologi.

– Jag har haft typ 1-diabetes ett bra tag nu och för mig fungerar det jättebra med Basal-IQ-teknologin. Men jag tycker Control-IQ-teknologin är ännu bättre och hoppas själv kunna uppdatera till Control-IQ lite längre fram i tiden. Det är spännande att använda ny teknik, speciellt när det går bra och inte är en massa strul. Men jag tycker att barnen kan få den nya tekniken först.

Både Isak och jag är väldigt nöjda med Tandem t:slim X2 insulinpump överlag, det är en användarvänlig pump, liten och smidig och batteriet håller länge. Det är verkligen en bra pump, men allt kan ju inte vara perfekt.

– Om jag fick önska något så skulle jag vilja ha möjligheten att justera vissa fasta parametrar i Control-IQ-teknologin. Diabetes är så otroligt individuellt, allas diabetes är olika. Jag tycker också det hade varit bra om man kunde sätta dit ett enkelt clips på baksidan av pumpen så att man inte behöver använda skalet för att fästa pumpen i livrem eller i byxlinning. En längre slang till reservoaren hade också varit toppen. När slangen är kort kan det ibland vara svårt att ha pumpen i en ficka till exempel.

 – Men det är absolut inga stora saker, vi är väldigt nöjda med Tandem t:slim X2 insulinpump.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.

 

Läs även mamma Cecilias berättelse om hur det var när Isak fick Basal-IQ-teknologin för ett år sedan.