Småbarnspappa, ombudsman och träningsfantast

Mats - 40 år
Januari 2019

Mats Griph i Kalmar är nybliven 40-åring, småbarnspappa och ombudsman på LO sedan många år. Tillsammans med sin sambo har han två barn: en dotter på sju år och en son som fyller ett år på juldagen. Och så har han diabetes, men det kommer ganska långt ner på listan när han beskriver sig själv. Förutom de snabbfakta som inleder den här texten talar han helst om sin träning.

– Jag har spelat handboll på elitnivå, och träningen har blivit något som jag verkligen känner mig hemma med. Jag mår otroligt bra av att träna. Det har blivit ett beroende, rent av, och jag har försökt organisera livet så att jag ska kunna träna så mycket som möjligt. Bland annat har jag en träningscykel i källaren, där jag enkelt kan köra ett träningspass och samtidigt mäta min prestation. Jag vill bli lite bättre för varje träningspass jag gör.

Först här kommer diabetesen in i berättelsen:

– Jag har haft diabetes sedan 2007, men tack vare insulinpumpen och min CGM-mätare kan jag leva ett normalt liv och dessutom träna som jag gör. Jag vill utmana mig, bevisa att det går att göra mycket mer än man tror, både intellektuellt och fysiskt, och utan tekniken hade jag inte kunnat vara så här aktiv och ta mig an alla de utmaningar som jag har gjort. Fler borde få möjlighet att ha en pump med CGM. Det ger en sån himla trygghet när man lever ett aktivt liv.

Sjukvården mest överraskad

Diabetesdiagnosen kom inte som någon chock för honom själv. Däremot för sjukvården:

– Ja, jag visste nog att jag var sjuk. Fast när jag ringde min vårdcentral och berättade att jag fått diabetes tyckte de framför allt att man inte ska försöka diagnosticera sådant själv.

Och när han sedan blev undersökt utbröt först stor förvirring.

– ”Det har blivit något fel på apparaten”, sa de och tog ett nytt prov. Men när resultat av det också var klart så var den första fråga jag fick: ”Hur länge har du misskött din diabetes?”

Och det kunde man ju undra, eftersom han hade 42,7 mmol/l i blodsocker, och troligen hade legat på den nivån en längre tid.

– Läkaren var imponerad över att jag inte var medvetslös, säger Mats. Men jag fick min diagnos – och ett mindre sammanbrott över att jag aldrig skulle kunna dricka Coca Cola igen.

Som den träningsfantast han är gick han sedan in väldigt hårt för att blodsockernivån inte skulle få variera mer än mellan 5,7 och 6,0.

– Jag var verkligen skitnoga med allt, och fortsatte med det tills jag så småningom fick en insulinpump. ”Åk och köp en pizza”, sa sköterskan då. ”Det är du värd, och det kan du unna dig nu.” Och det gjorde jag, och sedan dess har jag kunnat leva ett mer eller mindre normalt liv.

Lyrisk över sin nya pump

Mats har haft en Animaspump länge, och är en av dem som nu har fått byta till Tandem t:slim X2. Han är lyrisk:

– Den förenklar väldigt mycket. Man kan göra mer med den än man kunde med Animas, och trots att jag tycker att jag kan den nu så hittar jag nya funktioner varje gång jag sätter mig ner och kollar. Skillnaden mot Animas är framför allt att den är mindre och mer lätthanterlig, att jag inte behöver fylla på den så ofta, och att den alltså ger mig så enormt många valmöjligheter. Den har en stor och tydlig display som gör den enkel att läsa av i olika miljöer och är lätt att ladda. Det måste vara en stor fördel för miljön, tänker jag också, att den inte kräver nya batterier hela tiden.

– Och så är den kompatibel med en massa andra prylar som jag är van vid att använda, telefonen och smartklockan inte minst. 

På en skör tråd

Mats var jättenöjd med Animaspumpen också, inte minst när han jämför den med sin allra första pump, som kom från ett annat företag.

– Redan från början hade jag svårt att bli vän med den, säger han. Framför allt berodde det på att den larmade så ofta utan att det gick att förstå varför, och så var det svårt att få stöd från deras kundsupport. Jag försökte länge, men till slut åkte jag till sjukhuset och begärde att få en ny pump, en Animas.

Och därefter har han varit nöjd: både med pumparna och med Rubin Medical.

– Jag har fått bästa tänkbara service från första gången, och Rubin har en servicenivå och en ambition som är någonting alldeles extra. En gång var jag med i ett välgörenhetslopp på cykel genom halva Sverige, när pumpen la av i Göteborg. Jag ringde till Rubin, och när vi kom till Alingsås mötte de upp med en utbytespump. Toppa det, liksom. 

Ett liv som alla andra

I dag lever Mats Griph ett vanligt liv, säger han: ett liv som alla andra. Fast när vi talas vid håller han just på att avsluta en rad uppgifter på jobbet. Snart väntar nämligen nio månaders föräldraledighet.

– Jag har köpt en cykelkärra för ettåringen, säger han. Vi ska ut och cykla och ha det härligt tillsammans, kan du tro. Cykelkärran blir skön för honom, och så kan vi ta med storasyster till skolan på morgnarna. Sedan ska vi ut och åka, även om jag vägrar att planera vart. Det får bli dit näsan pekar, möjligen också dit där det finns lekplatser!

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.

Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.