Det har fungerat så bra för mig. Supersmart och ren lycka för mig som är aktiv!

Havanna - 15 år
Juni 2023

När Havanna var 7 år gammal, drabbades hon av typ 1-diabetes. Genast efter diagnosen förstod Havannas familj vikten av att skaffa en insulinpump för att underlätta hennes vardag. När Havanna äntligen fick en insulinpump, fungerade den bra i vardagen, men inte helt optimalt när hon tränade.

Eftersom Havanna spelar bandy i damallsvenskan är det viktigt för henne att ha en insulinpump som är pålitlig både i vardagen och under träning/match.

Kan du berätta lite om dig själv, Havanna? Vem är du och hur var det när du blev diagnostiserad med typ 1-diabetes?

– Jag är en 15-årig tjej som tycker om att träna och umgås med mina vänner. Jag bor tillsammans med min mamma och hennes sambo.

När jag fick typ 1-diabetes förstod jag inte riktigt vad sjukdomen innebar. Jag behövde tänka på vad jag åt, komma ihåg att jag skulle dosera insulin innan varje måltid och jag tyckte det var jobbigt när jag blev låg. Speciellt när mina vänner sprang i väg för att leka utan mig medan jag fick vänta på att mitt blodsocker skulle återgå till en stabil nivå.

Nästan direkt när jag fick typ 1-diabetes förstod min familj och jag vikten av att skaffa en insulinpump för att underlätta min vardag. Jag startade min behandling med insulinpenna som de flesta gör, men fick kort därefter en insulinpump som jag tyckte fungerade bra i vardagen. Jag stötte dock på utmaningar när jag började träna på högre nivå.

”Det bästa med pumpen är att man kan ställa in Personliga profiler baserat på olika aktiviteter”

– Under sommaren 2022 åkte jag i väg på ett läger som anordnades av Sockertoppen IF. På plats hade majoriteten av deltagarna en Tandem t:slim X2™ insulinpump. Många av deltagarna idrottade på fritiden och jag blev inspirerad.  Strax efter lägret bytte jag till insulinpumpsystemet Tandem t:slim X2 med Control-IQ™-teknologi och Dexcom G6 CGM.

Jag spelar bandy i damallsvenskan och det är ytterst viktigt att min blodsockernivå inte är låg när jag tränar eller spelar match. Det bästa med Tandem t:slim X2 insulinpumpen är att man kan ställa in många olika Personliga profiler baserat på aktivitet. Jag har skapat ett par olika profiler och en specifikt för matcher.

Det har fungerat så bra för mig. Supersmart och ren lycka för mig som är aktiv!

Hur skyddar du din insulinpump vid fysisk aktivitet?

– Mitt tips till alla som har möjlighet, är att skaffa en sport-Bh från Anna PS. I Bh:n finns en ficka som håller pumpen på plats.

Man får inte tacklas när man spelar bandy, men det är en väldigt fysisk sport och därför extra viktigt att skydda pumpen.

Har du tips du vill dela med dig av till andra som har typ 1-diabetes?

– Lev ditt liv, ta hjälp av ditt diabetesteam, res och åk i väg på läger. Låt inte din sjukdom hindra dig. Jag gav inte upp bandyn, och nu spelar jag i damallsvenskan.

Vad vill du att andra ska veta om typ 1-diabetes?
– Tro inte på myter och våga fråga i stället om du känner dig osäker.

Bild till höger tagen av ©MM sportfoto Mikael Larsson.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.