Våra liv har förbättrats enormt!

Carina, Jonathan och Tiffany - 47 år, 19 år och 8 år

– Vår stora, härliga familj består just nu av sju personer. Det är jag Carina, och min man, Harri. Mina biologiska söner är Jonathan, 19 år, och Kevin, 18 år. Vi har även tre fosterbarn, Melody 12 år, Viktor 9 år och Tiffany 8 år. Dessutom bor även Jonathans flickvän Sigrid oftast här och då är vi åtta i familjen!

– Typ 1-diabetes är en stor del av vår vardag. Jag har själv typ 1-diabetes sedan 4 år tillbaka och Jonathan fick sin diabetes när han var 1,5 år. Kevin har inte diabetes men han har screenats så vi är medvetna om att risken finns. Även Tiffany har diabetes, så just nu är vi tre under samma tak.

Jonathans berättelse
– När Jonathan fick diabetes som 1,5-åring fick han börja med sprutor eftersom det inte fanns bra pumpar på den tiden, berättar mamma Carina.

– När han var cirka åtta år så blev det äntligen dags för en insulinpump. I början förenklade det allt en hel del men sen började vi få stora problem med både pumpen och sändaren. Vi fick byta ut dem många gånger under de kommande åren. Under denna tid hade vi stora problem med hans blodsocker, och det var som värst under hans tonår. Det är ju vanligt att ha fler problem under tonåren men vi hade enorma problem. Vi fick inte ordning på hans blodsocker trots pump, och den strulade hela tiden vilket gjorde oss väldigt oroliga. Vi fick rädda honom många morgnar då han låg och skakade för att han hade lågt blodsocker.

– Detta ledde till en konstant oro och vi vågade inte låta honom sova över hos kompisar. Hans pappa och jag oroade oss för dagen då han skulle flytta hemifrån.

– Till slut fick vi lov att byta till en ny pump! Vi valde insulinpumpen Tandem t:slim X2 med Dexcom CGM och vår lycka var total! Vi kände redan från början att detta var lösningen på all vår oro. Nu ligger hans blodsocker mer jämt och han har ett perfekt HbA1c. Vi har inga problem med tappad signal mellan pump och sändare och vår oro för hur han ska klara att flytta hemifrån är som bortblåst, berättar Carina.

Carinas berättelse
– Jag fick min Tandempump efter att ha tjatat på min diabetesläkare. Han tyckte att jag hade för bra värden så jag behövde inte den. Men mina kurvor svängde väldigt mycket vilket ledde till att jag inte mådde så bra. Ibland svängde blodsockret från 4 mmol/l till 24 mmol/l och sen ned till 3 mmol/l igen, allt inom två timmar!

– Jag bad på mina bara knän att jag också skulle få en Tandem t:slim X2 insulinpump, och till slut fick jag igenom min önskan. Nu har mina kurvor blivit mer stabila och jag får inte så högt blodsocker som 24 mmol/l längre utan jag stannar på 12 mmol/l när jag äter, och sen går det ner på normala värden igen.

– Jag har både gas och broms på min insulinpump och jag har nästan glömt att jag har diabetes! Jag kollar bara pumpen när jag ska äta för att mata in antalet kolhydrater – om den inte larmar så klart. Jag känner en trygghet i att allt fungerar som det ska.

Tiffanys berättelse
Tiffany, som har en funktionsnedsättning, kan inget om sin diabetes och känner inte när hon har lågt eller högt blodsocker, berättar Carina.

– När hon kom till oss för två år sedan hade hon inte en Tandem t:slim X2 insulinpump utan ett annat pumpmärke och allt var kaos. Pumpen pep många gånger per natt och vi fick springa upp och titta till henne. Det blev inte mycket sömn. Harri sov på golvet nedanför hennes säng för att han skulle höra larmen. Vi var helt färdiga och funderade på hur vi skulle orka.

– Men sen fick vi byta till en Tandem t:slim X2 insulinpump med följarfunktion och det blev vändpunkten. Nu har vi en telefon vid vår säng och kan följa henne hela natten. Hon har dessutom fått mycket stabilare kurvor så det larmar mycket mindre nu. Skolan har hennes mobiltelefon när hon är där, så att de kan avläsa hennes blodsockervärden och behöver inte kolla i pumpen hela tiden. Det är en trygghet för dem, eftersom hon inte kan läsa av siffrorna på pumpen själv.

Allt är bättre nu
– Våra liv har förbättrats enormt sedan insulinpumpen Tandem t:slim X2 kom till vår familj. Vi har egentligen bara ett problem: att alla pumpar låter likadant! Har man tre insulinpumpar i samma hus kan det bli en liten utmaning… Annars har vi alla fått ett jämnare och stabilare blodsocker, mer trygghet och framför allt fått våra liv tillbaka, avslutar Carina.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.