Basal- IQ™-teknologin hjälper mamma Cecilia sova gott om nätterna

Isak - 13 år
April 2020

Till skillnad från många 13-åringar har Isak Hultengren i Kungsbacka inte fastnat för något stillasittande datorspelande. Vid sidan om skolan är det istället idrottande som gäller, och att Isak lever med diabetes typ 1 är inget som hindrar honom från att spela både fotboll, ishockey och golf. 

Isaks mamma Cecilia berättar om resan från det omvälvande beskedet att hennes son hade diabetes, till en vardag där han med sin erfarenhet och ny teknik kan sköta det mesta själv. Insulinpumpen Tandem t:slim X2 med Basal-IQ har varit ett stort steg framåt. 

Pappa med diabetes typ 1

– Det var i april 2013, strax innan Isak skulle fylla sex, som vi fick veta att han hade diabetes typ 1. Ett sådant besked är tungt för alla föräldrar, och att jag och Isaks pappa precis separerat gjorde inte saken lättare. 

I Sverige upptäcks årligen diabetes typ 1 hos ca 900 barn och ungdomar under 18 år. Förr talade man om barndiabetes, men det handlar om samma sjukdom som man kan få som vuxen. Forskningen har kunnat konstatera en viss ärftlighet, och i Isaks fall har även hans pappa diabetes typ 1.

– När någon i familjen redan lever med sjukdomen vet man en del om vad som krävs för att få vardagen att fungera. Men det är mycket som är annorlunda när det handlar om barn. En sexåring kan inte förväntas byta infusionsset eller räkna kolhydrater och insulindoser, så ansvaret ligger helt hos de vuxna. För egen del hade jag inte heller varit så inblandad i min exmans diabetes, så jag hade mycket att lära.

Tur i oturen

Livet blev rörigt under en lång period efter diabetesbeskedet. Förutom att Isak själv skulle vänja sig vid sprutor och fingerstick behövde Cecilia och Isaks pappa synka sina vardagsrutiner, och försäkra sig om att Isak alltid fick med sig hela sitt kit av hjälpmedel och reserver.

Cecilia hade också träffat en ny man, och även han skulle behöva sätta sig in i en massa nytt. Han utvecklade ett stort engagemang och intresse i Isaks diabetes och Cecilia kände att hon fick det stöd som hon behövde. Även på förskolan skulle saker och ting komma att ordna upp sig på ett oväntat bra sätt.

– En av pedagogerna hade en dotter med diabetes typ 1, som dessutom jobbade extra på förskolan och tillsammans tog de hand om Isak på ett fantastiskt sätt. När Isak började skolan fick han en resurs för att hjälpa honom under dagarna, och även hon var en klippa. De här personerna har betytt otroligt mycket för oss när jag ser tillbaka.

Klarar det mesta själv

Till en början gjordes alla Isaks glukosmätningar med fingerstick, vid 8 års ålder fick han en mätare med skanning. Sin första insulinpump fick Isak vid 6 års ålder, men sedan dess har det hunnit ske en hel del utveckling inom området. När Rubin Medical började tillhandahålla Tandem t:slim X2 i Sverige fick Isak en pump som var tekniskt mer avancerad, men också mer lättanvänd.

Sedan en tid tillbaka är Isaks pump även uppdaterad med den nya Basal-IQ-teknologin, som tillsammans med Dexcom G6 kan pausa och återuppta insulintillförseln automatiskt. Cecilia imponerades av smidigheten i Tandem t:slim X2 redan från starten, men det som gjort störst skillnad för henne och familjen är Basal-IQ-teknologin.

– Förut hade jag svårt att få sammanhängande sömn om nätterna. Nu kan jag låta tekniken ta hand om mer av jobbet. Det är fortfarande så att pumpen larmar om nätterna ibland, och det ska den ju göra, men jag får oftare sova oavbrutet och det har inneburit ett lyft för hela min livskvalitet.

– Isak tar också själv hand om mer av allt som följer med hans diabetes. Vi finns där som bollplank när det handlar om hur han ska få ihop behandlingen med träningar och annat. Vi ser också fram emot den nya ”gasa-och-bromsa”-funktionen som ska komma till Tandem-pumpen. Ju smartare diabeteshjälpmedlen blir, desto mer kan Isak fokusera på allt det han vill göra i sitt liv.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.


Läs om Tandem t:slim X2 insulinpump och viktig säkerhetsinformation.