10 nov 2020

Missa inte Världsdiabetesdagen den 14 november!

Världsdiabetesdagen uppmärksammar diabetesfrågor runt om i världen men till följd av pandemin har många evenemang fått ställas in i år. Därför vill vi ge några tips som du kan ta del av hemma.

Mellan kl. 11-14 lördagen den 14 november kan du, oavsett var du bor i landet, ta del av ett superintressant program av online-föreläsningar som kommer att sändas live från Världsdiabetesdagen Skåne. Bland föreläsarna märks bland andra Sofia Segersson, även känd som Diabetesia, som själv lever med typ-1 diabetes och som bland annat driver frågan om rättvis tillgång till tekniska hjälpmedel.

Från forskarvärlden kommer vi bland annat att kunna lyssna på professor Per-Ola Carlsson om “Stamceller, regenerativ medicin och artificiell intelligens vid typ 1-diabetes”.
Mer om programmet och länk till sändningen hittar du här: https://vddskane.com

Samma kväll kl. 20 kommer vi istället för Diabetesgalan kunna se ett specialavsnitt av dokumentärserien “Leva utan att dö”. Här möter Peter Jihde människor runt om i Norden som berättar om sina liv med diabetes under coronapandemin. Dokumentären har producerats i samarbete med Beat Diabetes Foundation, och i samband med sändningen arrangeras en insamling till Barndiabetesfonden.
“Leva utan att dö – pandemin med diabetes” sänds på Viaplay, Viafree och TV3.

Vill du veta mer om den internationella Världsdiabetesdagen? Det är en viktig FN-dag som arrangeras sedan 1991. Den har syftet att öka kunskapen om diabetes och sätta fokus på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes.
Här kan du läsa mer: https://www.diabetes.se/om-oss/varldsdiabetesdagen