03 feb 2017

Mats Wahlgren, Stockholm, om hård träning och Eversense® långtids-CGM

Mats, marknadskommunikationskonsult från Stockholm, fick diabetes typ 1 som 16-åring, det var på sommaren mellan grundskolans årskurs nio och gymnasiet. På den tiden var han seglare på elitnivå. Mats Wahlgren, född 1965, är fortfarande aktiv på hög sportslig nivå men numera inom racing.

– Att träna hårt och mycket är både positivt och negativt när det gäller diabetes. Träning i sig är bra för kroppen, men sjukdomen är svårreglerad när man kör riktigt hårt, säger han. Förr använde jag väldigt mycket stickor, jag kollade blodsockret före, under och efter idrottsutövandet. Men under tävlingarna kan man inte låta andra vänta medan jag kollar blodsockret, istället får man köra på säkerhet och då är det lätt att man lägger sig för högt.

Det problemet har han inte längre.

– Det är här jag ser de stora skillnaderna med CGM och speciellt med den nya version jag har nu, Eversense® CGM, där jag kan följa mina värden via en Apple Watch. Jag slår en blick på klockan på armen och vet precis åt vilket håll det är på gång och vilken nivå jag ska ha på tillförsel av nya kolhydrater. Jag kan aktivt sköta behandlingen istället för reaktivt. Det är världens skillnad, säger Mats.

Han har idag insulinpump med ett snabbverkande insulin och Eversense® CGM.

– De tidigare CGM-system jag har haft fungerade ca en vecka i taget och hade ingen direktrapportering till mobilen, där var jag tvungen att titta på värdena via en läsare. Det gör att du kan få fina kurvor men ingen aktiv sändning och inget som väcker dig på natten. Jag har haft förmånen att vakna av mig själv vid lågt socker men de som inte gör det kan leva med en oerhörd stress, självbevarelsedriften gör att det är lätt att lägga sig för högt inför natten.

– Jag ser CGM som en behandling, inte som ett hjälpmedel. Stress över att behöva ha den evinnerliga kollen hela tiden ökar stresshormonerna i kroppen, vilket i sig gör det svårare att behandla diabetes. Att få ett verktyg för att hålla lägre stresströskel gör att allt fungerar smidigare. På min klocka ser jag blodsockervärdena direkt, pilen kan gå i fem riktningar och jag ser på en kurva om jag ligger över eller under och åt vilket håll jag är på väg med blodsockret.

Mats Wahlgren tar av sändaren och byter tejpen på överarmen en gång per dygn.

– Det är skönt att kunna ta av sig tejpen, tvätta under, sätta på sändaren och ny tejp på torr hud istället för att ha samma sändare på i 8–14 dagar. Det finns risk för kontaktallergi vilket jag fick av tejpen på min tidigare sändare som satt på ett par veckor åt gången. Med Eversense® kan du jobba med ”snällare” lim eftersom du byter tejpen varje dag.

Han tycker också att kontakten med sin läkare blivit mer effektiv.

– Det är mycket lättare att kommunicera med läkaren tack vare tydliga kurvor och vi kan jämföra sockernivåerna över dagen, över 30 dagar eller 90 dagar. Du kan sitta med läkaren framför dig och finjustera och ändra behandlingen om det behövs. Det är grymt effektivt, säger Mats. Även matsituationen har förenklats.

– Pumpen i kombination med CGM-sensorn gör att jag har ett värde och jag ser om det är på väg upp eller ner. Det gör det lättare att hitta vilken insulindos jag ska ta i förhållande till hur jag ligger till och vad jag ska äta. Det jag har börjat med är att ha koll på och göra ett överslag över hur många kolhydrater en måltid innehåller på ett ungefär. Det som krånglar till det är om man har haft ett tungt träningspass dagen innan, för då är det högre förbränning även dagen efter. Hur mycket man än försöker ha benkoll på sin diabetes så går det inte alltid, det är helt omöjligt. Däremot kommer du så nära du kan med en riktigt bra CGM i kombination med insulinpump med hög precision, säger Mats Wahlgren.