02 mar 2021

Control-IQ-teknologin ger lugnare nätter berättar föräldrar till unga användare

Isak, Frida, Hugo och Selma är några av de första i Sverige som uppdaterade sin Tandem t:slim X2™ insulinpump med Control-IQ™-teknologi under hösten 2020. När de hade använt den nya tekniken i cirka tre månader ringde vi upp dem och deras familjer för att höra hur det går.

Genomgående var de mycket nöjda med den nya uppdateringen och det som utmärkte sig lite extra är det jämna blodsockret under natten. Vi på Rubin Medical är otroligt glada att höra hur Control-IQ™-teknologin redan har förändrat livet för dessa barn och deras familjer.

Isak är 13 år. Hans pappa Stefan berättar:
– Det har blivit mycket lugnare, framför allt på nätterna. Vi känner att vi kan släppa det mesta nu eftersom vi inte ska gå in och justera ett högt blodsocker med egna doser. Man ska ju faktiskt låta pumpen göra sitt jobb. Det kommer toppar och dalar, så är det att ha diabetes. Men pumpen tar hand om det.

Frida är 16 år. Hennes mamma Mariette är också nöjd med den nya uppdateringen:
– Nätterna säger jag bara, det är sådan skillnad! Det beror lite på hur Fridas blodsocker ligger när hon går och lägger sig men det är bara enstaka gånger vi får gå upp och ge extra socker om Frida har tränat mycket eller slarvat med kvällsmaten. Tack vare sömnprofilen ligger hennes blodsocker stabilt och från midnatt till morgon ligger det nu på 99% inom målområdet. Det är jättebra!

Hugo är 8 år. Hans mamma Helena berättar:
– Vi kan släppa lite mer, både på dagen och på natten. Den största skillnaden är nog på natten, pumpen hjälper till att parera både upp och ner. Hugo har ofta höga värden på natten och nu behöver vi inte stiga upp och ge honom korrigeringar. Förr korrigerade vi i princip varje natt, nu är det mycket mindre jobb. Det är väldigt positivt för oss föräldrar. Vi får mer återhämtningstid och mer energi på dagarna.

Selma är 9 år. Hennes mamma Lina berättar:
– Jag har fått ett helt annat liv sedan uppdateringen. Den största skillnaden är att nätterna har blivit så mycket bättre. Selma fick typ 1 diabetes när hon var 18 månader och förr var det många krångliga nätter. Vi har haft åtta år av störd sömn och det har påverkat livet. Nu är det mycket mer lugn och ro och jag sover ostört sex av sju nätter. Det är en otrolig förbättring! Jag skulle absolut inte vilja vara utan den här uppdateringen.

Du hittar intervjuerna under Användare berättar