En helt vanlig tjej som råkar ha diabetes
Holly - 28 årMaj 2019
– När man läser patientberättelser verkar det som att alla har någon spektakulär hobby eller livsstil, så där sticker jag ut lite. Jag är bara en vanlig tjej, med ett vanligt jobb och vanliga intressen, och så råkar jag ha diabetes.
Holly Down jobbar på ett museum i Malmö. Hon är 28 år och har levt med sin diabetes halva livet. Under långa perioder har hon upplevt mycket kring sjukdomen som jobbigt och allt satte igång när hon gick åttonde klass.
–Jag gick till skolsyster för att jag hade börjat känna mig konstant törstig. Hon sa att hon misstänkte att det kunde vara diabetes, så hon skulle ta ett blodprov. Jag visste inte ens vad det är man undersöker med ett sådant blodprov, men tydligen hade jag högt blodsocker och skolsystern tyckte att jag skulle åka till sjukhuset, med en gång.
En omtumlande upplevelse
Misstanken om diabetes visade sig stämma och Holly minns det som både omtumlande och smått overkligt.
– Jag visste knappt vad diabetes var för något och hade inte haft en tanke på att jag skulle kunna få det. Läkaren berättade rakt upp och ner att jag hade diabetes typ 1 och att jag skulle behöva stanna kvar på sjukhuset i några veckor för att lära mig hur jag skulle behöva ta hand om min diabetes under resten av mitt liv. Det var inget roligt besked att få.
Holly blev kvar på sjukhuset i två veckor och en behandling med insulinpennor påbörjades. Hon hade då fortfarande en relativt hög produktion av insulin i kroppen och av sitt diabetes- team fick hon lära sig hur hon skulle ta sina sprutor och mäta blodsockret.
– Jag var den typiska ”duktiga flickan”. Precis som jag var flitig med skolan var jag flitig med att följa ordinationerna från diabetesteamet. Jag var supernoggrann med sprutorna och blodsockertesterna och hur jag skulle äta.
Under gymnasietiden började Holly tröttna på det kit av grejer som hon alltid behövde ha med sig och de fyra sprutorna om dagen gav henne fula blåmärken på magen. Hon ville inte längre vara ”diabetikern” och nu blev det mer av godis och slappande och mindre av den där duktiga flickan.
Från sprutor till insulinpump och CGM
När Holly var 21 fick hon sin första insulinpump, men känslorna var blandade. Samtidigt som hon slapp sprutorna var hon ju tvungen att ha en apparat kopplad till kroppen dygnet runt. Pumpmodellen som hon fick kändes otymplig och dessutom krävdes en separat blodsocker- mätare som innebar ytterligare en pryl att bära med sig. För att hålla koll på sina värden behövde hon göra ett tiotal blodsockermätningar varje dag.
Först i mars 2019 öppnade sig möjligheten för Holly att uppdatera till modernare hjälpmedel som nu hade blivit tillgängliga i Sverige: insulinpumpen Tandem t:slim X2 och CGM-systemet Dexcom. Ett par månader senare upplever hon det som den största förbättringen för henne sedan hon fick sitt diabetesbesked.
– Med en pump som samarbetar med en sensor (SAP, Sensor Augmented Pump) kan jag lägga mindre energi på min diabetes och fokusera på att leva livet så som jag vill. Jag kan se mina värden i pumpens skärm när jag vill och får en varning om glukosnivån blir för hög eller låg. Tidigare låg jag ofta lite för högt i blodsockret, av rädsla för att det skulle sjunka för mycket, men det är inget jag behöver oroa mig för längre. Jag tar fortfarande ett blodsocker- test på morgonen och kvällen men jag har betydligt mindre som jag behöver hålla reda på jämfört med förr.
Holly vill också lyfta fram själva designen på Tandem t:slim X2.
– Den är kompaktare och snyggare än min tidigare pump och med de flesta kläder kan jag gömma undan den ganska så diskret när jag känner för det. Med min nya pump känner jag att jag har en mycket bättre koll på min hälsa. Allt det här har gjort så att jag numer kan se positivt på min framtid, trots att jag råkar ha diabetes.
Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.