Det var som natt och dag. Pumpen har underlättat otroligt mycket för mig!

Felicia - 30 år
September 2023

Lär känna Felicia – en otroligt driven 30-årig kvinna som inspirerar med sitt engagemang. Hon är svensk och nordisk mästare inom pararyttning och arbetar även som projektledare på svenska Islandshästförbundet. För ett antal år sedan var Felicia med om en svår olycka som resulterade i att hon förlorade sina ben. Trots denna utmaning fortsatte hon att kämpa och år 2020 möttes hon av ännu en utmaning när hon diagnostiserades med typ 1-diabetes. Men Felicia vägrar att låta hinder stoppa henne och behåller sin motivation och drivkraft i vardagen.

– ”Det är bara du själv som sätter dina egna gränser.”.
Felicia, 30 år.

Vem är Felicia?

– Jag är 30 år gammal och jobbar som projektledare för Svenska Islandshästförbundet. När jag inte gör det, engagerar jag mig med hästar och satsar på elitnivå. Jag har tävlat upp till EM-nivå, vilket är mitt hittills största mästerskap. Jag har titeln som svensk och nordisk mästare och placerade mig på femte plats under EM.

-Utöver min idrottskarriär är jag en person som värdesätter tid med vänner och familj. Just nu är jag även mitt uppe i att bygga ett hus som jag köpte i början av 2023.

När fick du typ 1-diabetes?

– Det var en dramatisk upplevelse. I början av år 2020, precis när pandemin startade, upptäckte jag min sjukdom. Jag hade känt mig väldigt trött under vintern, men jag trodde att det berodde på mörkret och vädret.

En bekant till mig som hjälpte mig mycket i stallet blev sjuk i Covid och jag blev sjuk i samma veva. Jag blev väldigt sjuk, men inte tillräckligt för att söka hjälp. Nu i efterhand vet jag inte om det var Covid jag hade. Det var innan snabbtest fanns och man enkelt kunde testa sig.

Några av mina symptom var kallsvettning och hjärtklappningar. Symptomen släppte inte, och det ledde till att jag till slut sökte hjälp och tog några prover. Då upptäckte man att jag hade väldigt högt blodsocker och jag fick därefter min diagnos.

Övergången till att vara helt beroende av insulin gick väldigt fort.

Hur påverkar sjukdomen din vardag?

-Det var väldigt tufft att få veta att jag har typ 1-diabetes. Jag har redan haft så många motgångar i livet. Jag hamnade för ett par år sedan i rullstol efter en olycka som ledde till att jag fick amputera benen och jag har även nedsatt rörlighet som en följd av olyckan.

Jag kände “nej, inte en grej till”… Livet är redan omständligt när man sitter i rullstol. Allt kräver sin planering, och på det fick jag typ 1-diabetes som kräver ytterligare planering.

Man anpassar sig, men det innebär en hel del ändringar i vardagen. Nu är jag mer medveten om vad jag äter, och ibland när man blir hög eller låg måste man vänta tills värdena justerats för att kunna fortsätta med det man gjorde.

Det tar flera år innan man känner att man har koll på läget, känner jag.

Hur hanterar du din diabetes under tävling?

– Jag har via erfarenhet lärt mig att man reagerar olika vid olika tillfällen. Först trodde jag att jag behövde ladda på med kolhydrater, men tänkte inte på att adrenalinpåslaget höjde blodsockret ännu mer. Idag har jag lärt mig hantera sjukdomen mycket bättre, och den är en naturlig del av min vardag. Insulinpumpsystemet Tandem t:slim X2™ med Dexcom CGM hjälper till och justerar insulindoseringen om det skulle behövas.

Vad fick dig att gå över till insulinpump?

-Jag hade läst mycket om hur pump underlättar vardagen för många med typ 1-diabetes och bestämde mig för att lyfta detta med min diabetessjuksköterska.

När det var dags att göra bytet, fick jag presenterat ett urval av pumpar och tyckte att Tandem t:slim X2 kändes som det bästa valet för mig.

Med pumpen ligger mina värden jämnare under natten.

Hur var det att gå från insulinpenna till insulinpumpsystem?

-Det var som natt och dag. Pumpen har underlättat otroligt mycket för mig. Man får hjälp av pumpen, och jag behöver inte sticka mig själv flera gånger om dagen.

Jag som spenderar mycket tid i stallet tycker inte det är optimalt att behöva sticka mig flera gånger om dagen. Pumpen har bland annat därför varit helt ovärderlig.

Man kan också justera insulintillförseln när man tränar exempelvis eller vid andra tillfällen när man känner att det behövs.

Var får du din motivation ifrån?

-Det är väldigt tillfredsställande när man når det mål man satt och känner att man lyckats med något. Ett exempel är nu när jag bygger mitt hus och ser att vi når små delmål; det får min mage att pirra.

Min motivation grundas väldigt mycket i att jag vet att jag kan göra saker, trots att jag sitter i rullstol eller trots min typ 1-diabetes. Jag blir lite motiverad av mina motgångar.

Jag tror också att jag haft förmånen att vara en naturligt positivt inställd person. Jag har ett bra skyddsnät runt mig som också ser möjligheter istället för hinder.

Jag kan inte säga att jag inte kan, om jag inte har testat. Vad vill jag? Vad mår jag bra av och vad tycker jag är kul?

Vad vill du dela med dig av till någon som precis fått typ 1-diabetes?

– Det är bara du själv som sätter dina egna gränser.

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.