I Örebro finns tre av 15 testpiloter i världen som testar ett nytt sätt att mäta blodsocker rakt in i mobilen.
– Inom ett år kommer många av våra diabetespatienter att ha det här, säger Erik Schwarcz, överläkare på USÖ.
Den nya tekniken innebär att patienten med typ 1-diabetes får en mätare under huden. Sedan tejpas en sändare fast ovanpå huden, som kontinuerligt sänder information om blodsockervärdet till en app i patientens mobil. ”Det fiffiga är att appen kan larma om ett värde avviker väldigt mycket”
Mätaren fungerar med ljusteknik. Våglängden på ljuset återspeglar glukoskoncentrationen, alltså blodsockervärdet.Två gånger om dagen behöver utrustningen kalibreras, och det görs genom en vanlig blodsockermätning med ett stick i fingret.
– Det ska jämföras med att patienten behöver sticka sig i fingret fyra till sex gånger om dagen annars. Det är ju lite bökigt, men den stora förbättringen är att patienten får en kontinuerligt kontroll och kan undvika svängningar i blodsockernivån.Det fiffiga är också att appen kan larma om ett värde avviker väldigt mycket, säger Erik Schwarcz.
När företaget bakom den nya tekniken ville testa utrustningen valde de att rikta sig just till Sverige. Det är därför patienter i Örebro, Göteborg, Lund och Stockholm fått chansen att bli testpiloter.
– Det är ju spännande att testa, och vi vill ju gärna ligga i framkant och kunna erbjuda våra patienter det som är nytt och modernt, säger Erik Schwarcz.
Han tillägger att den här hudmätaren inte är den enda på marknaden, men att finessen är att just den här kan sitta väldigt länge och att informationen går till en app i mobilen, i stället för att patienten ska behöva ha ytterligare en sak i fickan.
Kommer alla länets patienter med typ 1-diabetes att erbjudas den här tekniken nu?
– Vi vet inte exakt vad priset för den här kommer att bli, och jämfört med att sticka sig i fingret är det lite dyrare. När det gäller just diabetes handlar det också om stora volymer, eftersom det finns många patienter. Å andra sidan ger det effekter på både kort och lång sikt, och det vi satsar nu tjänar vi igen senare, säger Erik Schwarcz.
Det handlar dels om att patienters livskvalitet ökar direkt genom att blodsockervärdet svänger mindre, plus att förhindra långsiktiga komplikationer som kan uppstå efter 20-30 år.
Hans läkarbedömning är att alla patienter kanske inte kommer att förses med den nya tekniken direkt, men att användningen kommer att öka betydligt det närmaste året för de som behöver kontrollera sitt värde ofta.
I ett pressmeddelande från USÖ citeras två av de patienter som just nu är testpiloter:
”Väldigt smidigt att ha allt i telefonen så att man snabbt och enkelt kan se vart värdet är på väg. Jag har sänkt mitt genomsnittliga blodsockervärde nu. När det är dags att byta sensor, vill jag absolut fortsätta och få en ny insatt.”
Pontus Nyström
”I början var mätdatan inte helt pålitlig men nu är hanteringen mycket bättre än vad jag trodde den skulle vara och det är bra att kunna ha sensorn på sig hela tiden.”
Johan Ekeroth
Carina Tenor
019-15 52 31
carina.tenor@mittmedia.se