Anton uppskattar möjligheten att kunna uppdatera mjukvaran.
Anton - 27 ÅRJuni 2019
Man räknar med att omkring 500 000 svenskar har diabetes och att 10–15% av dem har det som brukar kallas diabetes typ 1. En av dem är sjuksköterskestudenten Anton Bräutigam från Borlänge och hans engagemang kring sjukdomen går inte att ta miste på.
–Uppmärksamheten kring diabetes har ökat men jag har en känsla av att den allmänna bilden är lite förlegad. Man känner inte till alla de nya behandlingsmöjligheter som har utvecklats under senare år. Personligen är jag väldigt öppen med mina hjälpmedel för att visa min omgivning att man kan leva ett bra liv med diabetes.
Anton, som tidigare jobbat i matbutik, läser andra året på sjuksköterskeprogrammet på Högskolan Dalarna. Intresset för att arbeta inom vården har han haft med sig länge och utöver studierna har han valt att engagera sig fackligt i Vårdförbundet Student, där han i höstas valdes till styrelseledamot. Anton var 18 år när han fick veta att han hade diabetes.
–Det började med att en kompis skämtade om att jag behövde gå på toa stup i kvarten – ”men hallå, är du diabetiker eller?”. När jag hade fått höra det några gånger började jag fundera på om det faktiskt kunde vara så och bokade tid för en undersökning.
Hemmahelgen visade vägen
Till diabetesmottagningen på Alingsås Lasarett kom han på en fredag och det visade sig bli något av tur i oturen.
–Jag fick träffa en jättebra läkare som förklarade allt på ett tydligt men också lugnande sätt. Det skulle inte finnas så mycket personal där under helgen, så vi kom överens om att jag skulle påbörja min behandling hemma för att sedan komma tillbaka på måndagen. Det är väl inte den vanliga rutinen, men i mitt fall fungerade det bra. Det gjorde att jag snabbt landade i en känsla av att det här var något som jag skulle fixa.
Som för så många andra började Antons behandling med insulinpennor och blodsockermätningar med fingerstick. Några år senare fick han sin första insulinpump, en Animas Vibe, och en blodsockermätare med separat avläsare. Det var en lösning som han upplevde både för- och nackdelar med. Under en period valde han att gå tillbaka till insulinpennorna men i längden kändes det ändå tryggare att använda pumpen.
–När det var dags att byta ut min Animas föreslog läkaren först en pump från en annan tillverkare, men min magkänsla sa att Tandem t:slim X2 och Dexcom var det som skulle passa mig bäst. Sköterskan ordnade så att det kom en representant från Rubin Medical och gjorde en ordentlig genomgång av pumpens funktioner och sedan dess har jag varit väldigt nöjd.
En pump för den som är prylkräsen
En av sakerna som Anton uppskattar med Tandem t:slim X2 är den uppdaterbara mjukvaran.
– Jag kan kanske uppfattas som en prylnörd men det handlar snarare om att jag vill ha de senaste hjälpmedlen som ger mig bäst kontroll över min sjukdom. Eftersom Tandem är uppdaterbar behöver inte pumpen börja kännas gammal efter några år. Jag vet att Tandem ligger långt fram i utvecklingen så det blir spännande att se vilka funktioner som släpps framöver. En annan grej som jag gillar är att man laddar pumpen som till exempel en mobil, istället för att byta batterier.
– Om jag hade fått önska något mer skulle jag kanske vilja kunna kombinera t:slim X2 med en långtids-CGM som Eversense XL. Sedan hade det varit bra att kunna koppla ihop pumpen med min smartwatch för mina 25 kilometers cykelturer till högskolan i Falun.
Hur ser då Antons framtidsplaner ut?
– Just nu håller jag och flickvännen på att planera vårt bröllop nästa sommar. Jag ser verkligen fram emot att börja arbeta som sjuksköterska och kanske kommer jag längre fram att ge mig på en specialisering till diabetessjuksköterska. Så klart är det värdefullt att kunna bidra med självupplevda erfarenheter inom vården och jag tänker att varje människa som jag kan hjälpa är något fantastiskt.
Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.