Det är som ett helt nytt liv. Jag är så mycket piggare.

Alice - 31 år
Januari 2025

Diagnosen som förändrade allt
Alice fick diagnosen typ 1-diabetes i februari 2004, när hon var tio år. Att bli diagnostiserad var omtumlande. Alice minns att hon inte förstod hur dåligt hon mått förrän hon påbörjade insulinbehandling. Plötsligt kom energin tillbaka, och först då insåg hon hur sjuk hon hade varit.
– Det var tufft, men samtidigt en lättnad att börja må bättre. Jag fick fantastiskt stöd från både sjukvården, min familj och min lärare i skolan. Alla hjälpte till så att det inte skulle kännas konstigt, säger Alice.

Idag är Alice 31 år och arbetar som kläddesigner. Hon lever större delen av året i Vasa i Finland och på Orust i Sverige om somrarna. Eftersom hennes man arbetar som ishockeyspelare, blir det många resor och nya städer. Till vardags blir det långa promenader med deras cockerspaniel.
– Jag älskar djur och särskilt hundar!

Livet med insulinpennor
Fram till sommaren 2024 har hon haft behandling med insulinpennor, det vill säga i nästan 20 år. Alice berättar att hon länge var tveksam till att byta till en insulinpump. Hon hade läst mycket i olika forum att många förespråkade insulinpump men ändå dröjde det innan hon tog steget.
– Jag tänkte att jag har ju alltid klarat mig med pennor, varför byta?

Första natten med insulinpump – en livsförändring
Det som avgjorde saken var de återkommande problemen nattetid, det vill säga ”gryningseffekten”*. Omkring klockan tre varje natt steg hennes blodsocker plötsligt kraftigt. Hon var tvungen att stiga upp för att ta extra insulin, vilket gjorde det svårt att sova ordentligt. Efter många sömnlösa nätter och ett svajigt blodsocker bestämde hon sig för att fråga om insulinpump på sin mottagning. Övergången gick fort: hon tog upp det en måndag och hade insulinpumpsystemet Tandem t:slim X2™ och Dexcom G7 CGM installerat och klart veckan därpå. Effekten var omedelbar.
– Första natten sov jag oavbrutet och vaknade pigg, det har inte hänt på åratal.

Hennes genomsnittsvärde förbättrades markant. 91 procent av hennes sensorvärden låg inom målområdet med ett genomsnitt på 7,0 mmol/l jämfört med cirka 9,3 tidigare.
– Det är som ett helt nytt liv. Jag är så mycket piggare, säger hon och tillägger att det till och med har ökat hennes intresse för träning. Hon vågar nu ta i ordentligt utan samma oro för att drabbas av låga värden.

Teknologins möjligheter
För Alice är den största fördelen med insulinpumpsystemet att det automatiskt justerar insulintillförseln vid blodsockerförändringar.
– Med pennor åt jag ofta för mycket vid låga värden och fick sen för höga värden i stället. Nu korrigeras det mesta automatiskt.

Det finns en träningsprofil i insulinpumpen som hon aktiverar när hon vet att hon ska röra sig mycket eller gå på långpromenad med hunden. Alice upplever att hennes närstående märker stor skillnad sedan hon började med insulinpump. Hennes mamma, som var ett stort stöd när hon var yngre och bodde hemma, känner sig tryggare nu när insulinpumpen kan hjälpa Alice genom att larma och justera.
– Det är nästan som att ha min mamma i pumpform, skrattar Alice.

Även vännerna och hennes man ser en förändring. Hon är mer aktiv nu och har mer energi till att hitta på saker.

Roliga misstag när blodsockret sjunker
Livet med typ 1-diabetes kan ibland bjuda på dråpliga situationer. En natt vaknade Alice med lågt blodsocker och bestämde sig för att äta glass med karamellsås för att snabbt höja värdet. När hon kände en märklig smak insåg hon till slut att hon tagit fel tub.
– Jag undrade varför glassen smakade konstigt, tills jag insåg att jag ringlat kaviar över den. Jag var så låg och förvirrad att jag inte smakade skillnad förrän efter en stund, minns hon och skrattar åt händelsen än i dag.
– Jag har även råkat bita i ett USB-minne i stället för en druvsockertablett när jag famlade i min väska mitt i natten.
– Att kunna skratta åt sådana situationer är viktigt, menar hon. När man är låg tänker man inte klart. Det gäller att se det komiska i efterhand.

Råd till andra
Eftersom Alice reser mycket med sin man, krävs noggrann planering. Hon rekommenderar att alltid packa extra insulin, infusionsset, sensorer och insulinpennor som backup.
– På en resa för några år sedan, med sensorerna jag använde innan jag fick Dexcom CGM, slutade sensorerna att fungera. Då insåg jag att man aldrig kan ha för mycket reservutrustning.

Alice uppmuntrar också andra med typ 1-diabetes att vara öppna för ny teknik. Enligt hennes egen erfarenhet kan det göra stor skillnad för hur man mår, både dag och natt.
– Hjälpmedel utvecklas snabbt. Våga testa – det kan förändra ditt liv.

Hon menar också att det är viktigt att inte skämmas för att bära sin insulinpump och sensor öppet.
– Det är ett allt vanligare hjälpmedel, och många människor förstår hur viktigt det är.

Trots att Alice upplever livet med typ 1-diabetes som ett ”heltidsjobb” betonar hon samtidigt att det går att leva ett bra och aktivt liv. För Alice har insulinpumpsystemet Tandem t:slim X2 och Dexcom CGM blivit ett avgörande steg mot bättre hälsa och större frihet i vardagen – oavsett om hon befinner sig på Orust, i Vasa eller på resa någon helt annanstans.

 

* Fakta om gryningsfenomenet:
Gryningsfenomenet innebär att blodsockernivån stiger tidigt på morgonen. Det är relativt vanligt hos personer med typ 1-diabetes. Vanligtvis börjar blodsockret stiga runt klockan tre eller fyra och är sedan högt när man vaknar vid klockan sju eller åtta. Det kan dock skilja sig från individ till individ.
Fenomenet beror på att kroppens egna hormoner frigör socker från lever och muskler. Detta är en naturlig reaktion när kroppen börjar förbereda sig för att vakna, och därmed försöker se till att det finns energi för cellerna efter nattens fasta. För dem som tar långtidsverkande insulin med injektion kan det därför vara lite klurigt att hitta rätt balans mellan att inte bli för låg under första delen av natten, när insulinbehovet ofta är lågt, och att inte bli för hög under den senare delen av natten när gryningsfenomenet kör i gång.
Källa: Diabetesförbundet i Finland.
Tips: För att hjälpa dig att hålla ett stabilt blodsocker under hela natten har insulinpumpen Tandem t:slim X2 med Control-IQ-teknologi en förprogrammerad Sömnprofil. Pumpen arbetar då endast med basaldosering och justerar automatiskt inom ett snävare intervall mot målvärdet 6,1 mmol/l i blodsocker.

 

Vi på Rubin Medical uppskattar när våra användare delar med sig av sina erfarenheter. Vi vill dock uppmärksamma att upplevelserna av olika diabeteshjälpmedel och typ 1-diabetes är individuellt och kan variera för olika personer. Diskutera vilken behandling som är bäst för dig med din diabetesmottagning.