Tryggare vardag för Annika och hennes familj

Tryggare vardag för Annika och hennes familj

Annika Stråth Roslund fick sin diabetesdiagnos när hon var 18 år, kring millennieskiftet. Hon hade inte känt av några direkta symptom, men eftersom lillebror hade diabetes testade hon även sitt eget blodsocker. Värdena var då så höga att de åkte in till sjukhuset samma kväll.

− Då började jag med behandling som innebar stick i fingret helst sju gånger om dagen, och sprutor fyra gånger om dagen. Det gick väl lite upp och ner. Mitt jobb som organisationskonsult kan periodvis ställa höga krav. Men jag tyckte nog att jag mådde ganska bra, även om det hände att jag tuppade av ute hos en kund eller fick åka in akut till sjukhus.

− Humöret var också väldigt ojämnt, men både jag själv och min omgivning hittade olika strategier för att hantera det. Man vänjer sig, kan jag ju se så här i efterhand, när jag inser hur bra jag mår nu. Men när jag märkte att min man, och framför allt mina barn, faktiskt var väldigt oroliga för mig, blev det en tankeställare, säger Annika.

Annikas diabetesläkare föreslog Eversense

Annika tyckte tidigare att hon hade koll på sina värden som verkade vara stabila, även om det var på en relativt hög nivå. Det var hennes läkare som inte var nöjd med behandlingsresultaten och föreslog kontinuerlig glukosmätning med Eversense.

− Jag kände först att jag inte ville ha någonting som satt fast på min kropp, och som visar att jag har en sjukdom. Jag ville vara som alla andra. När jag väl gav Eversense en chans och nu sett vilken stor förändring den gett börjar jag faktiskt bli redo att prova en insulinpump också. Jag inser att det är lite dumt att inte i alla fall testa de hjälpmedel som finns. Både för min egen och för min familjs skull.

Sensorbyte endast två gånger om året

Med Eversense har Annika sänkt sitt HbA1c avsevärt. Det har inneburit att hon känner sig mycket piggare och stabilare i humöret, orkar mycket mer, känner sig lugn med att åka iväg på jobbuppdrag, och sammantaget är mycket tryggare i vardagen. Idag åker hon också gärna iväg på resor, utan att hela tiden behöva oroa sig för om någonting ska hända.

− Det är så enkelt att hålla koll på värdena nu – var jag än är och vad jag än håller på med. Och när jag kalibrerar ligger systemet oftast redan exakt, så det känns väldigt pålitligt. Det har faktiskt blivit ännu bättre än jag trodde. Och nu med Eversense XL behöver jag bara byta sensor två gånger per år, vilket ju är ännu en stark fördel.

− Min man kan också följa mina värden på sin egen mobil, och kan agera utifrån det utan att behöva fråga mig. När jag har lågt blodsocker kan ständiga frågor tyvärr leda till lite gnissel. Tack vare varningarna känner han sig också lugn med att ingenting akut plötsligt händer. Han är minst lika nöjd med Eversense som jag – vårt liv tillsammans som familj har definitivt blivit mycket bättre.